Rookstophulp voor hartpatiënten
nieuws
Oudere vrouwen die willen stoppen met roken, hebben hulpmiddelen nodig om te slagen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van California, San Francisco (UCSF) die werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Heart Association in Anaheim, California. De onderzoekers ondervroegen 277 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar die wegens hartproblemen in het ziekenhuis waren opgenomen en die allemaal rookten. Pogingen om te stoppen met roken waren steeds mislukt.
Uit de studie bleek dat 57% van deze vrouwen depressief waren. Volgens de onderzoekers heeft roken een anti-depressieve werking, wat de vrouwen ervan weerhield om te stoppen met roken. Ook de vrees voor gewichtstoename, bleek een belangrijk obstakel om te stoppen met roken.
Volgens een andere studie van het Universitair Ziekenhuis in het Zwitserse Bazel blijkt het antidepressivum bupropion (Zyban®), in combinatie met counseling door de arts, een effectief hulpmiddel bij hartpatiënten om hen te doen stoppen met roken. Bij 629 zware rokers met hartproblemen bleek 47% na 7 weken gestopt te zijn met roken door de combinatie van bupropion met counseling, in vergelijking met slechts 19% van de patiënten die in plaats van het geneesmiddel een placebo kregen. Na 12 weken rookten 34% van de patiënten nog steeds niet (tegenover 15% in de placebo-groep) en na 26 weken resp. 27% en 11%.
De onderzoekers vermoeden dat bupropion een vergelijkbaar anti-depressief effect heeft als roken, wat kan verklaren waarom het vrij effectief is als hulpmiddel om te stoppen met roken.
Lees ook: Stoppen met roken: een uitdaging