Borstimplantaten van POLY IMPLANT PROTHESE (PIP): laat u best controleren

nieuws Indien u een borstimplantaat hebt gekregen en vermoedt dat het om een PIP-implantaat gaat, of indien u daarover vragen hebt of ongerust bent, neemt u best contact op met de chirurg die het brostimplantaat heeft geplaatst. Artsen die dergelijke implantaten hebben geplaatst, doen er best aan om hun patiëntes op te roepen voor een controle-onderzoek. Dat zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). In tegenstelling tot Frankrijk raadt het FAGG evenwel niet aan om deze borstprothesen preventief te verwijderen.

Tests in Frankrijk hebben aangetoond dat de met gel gevulde PIP-prothesen broos kunnen worden en kunnen beginnen lekken omdat een siliconengel van slechte kwaliteit werd gebruikt. Dit kan op zijn beurt leiden tot irritatie en ontstekingsreacties. In Frankrijk zouden er een achttal kankergevallen zijn ontdekt bij vrouwen met PIP-prothesen. Onderzoek heeft tot nu toe echter niet kunnen aantonen dat de prothese of de gebruikte gel borstkanker of andere types van kanker (zoals anaplastisch grootcellig lymfoom, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker) kan veroorzaken. Deze vrouwen lopen niet meer risico op kanker dan vrouwen die implantaten van een ander bedrijf hebben gekregen. Het Franse ministerie van Volksgezondheid ontkent dan ook berichten in de pers over een verhoogd risico op kanker.

In België zijn deze PIP-implantaten sinds april 2010 verboden. Uit voorzorg raadt het FAGG artsen die PIP-borstimplantaten hebben geplaatst om de gebruikelijke controle bij hun patiënten te versterken. Aan de vrouwen met PIP-borstimplantaten die vragen hebben, raadt het FAGG aan om hun arts die het implantaat plaatste, te raadplegen. Volgens het FAGG is er momenteel echter geen reden om ze preventief te laten verwijderen, zoals in Frankrijk wordt geadviseerd.
Hoeveel Belgische vrouwen een PIP-implantaat hebben gekregen, is momenteel niet bekend.

Om welke borstimplantaten gaat het precies?
Het gaat om borstimplantaten die zijn geproduceerd en geplaatst tussen 2001 en april 2010 van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP).
Sinds april 2010 zijn deze implantaten verboden. De kans dat u na die datum toch PIP-prothesen hebt gekregen, is uiterst klein.

Wat zijn de problemen?
Deze implantaten hebben een verhoogde kans op complicaties als scheuren en lekken. Hoe groot de kans is dat dat effectief zal gebeuren, is niet bekend.
Het is evenmin nog niet duidelijk of er op korte of langere termijn lichamelijke reacties op de siliconengel kunnen optreden, en of er een verhoogd risico op kanker bestaat. Dat wordt momenteel nog onderzocht.

Wat zijn de symptomen van lekken of scheuren?
Lekkende of scheurende borstprotheses kunnen volgende klachten geven: veranderende vorm van de borst; het kapsel rond de prothese kan zichtbaar worden en de prothese kan vervormen tot een harde bal; pijnklachten.

Wat moet u doen?
Indien u PIP-implantaten hebt of daarover ongerust bent, neemt u het best contact op met de chirurg die ze heeft geplaatst. De behandelende arts moet de gegevens over de gebruikte prothesen bijhouden.
Ook als u geen klachten hebt of er geen aanwijzingen zijn voor een lek of scheur, neemt u best contact op met uw arts voor een controle.
Het FAGG adviseert artsen die dergelijke implantaten hebben aangebracht, om hun patiënten systematisch te controleren.

Moet de prothese preventief verwijderd worden?
In ons land raadt het FAGG niet aan om intacte prothesen preventief te verwijderen, zoals in Frankrijk gebeurt. Ook in Nederland raadt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie NVCP preventieve verwijdering aan.
Wel stelt het FAGG dat de preventieve verwijdering van de protheses, zelfs zonder klinische tekenen van beschadiging van de implantaten, met de betrokken vrouwen moet besproken worden.

Wat moet er gebeuren bij lekkage of scheur?
Indien bij controle een lek of een scheur wordt vastgesteld of vermoed, moet de prothese worden verwijderd en vervangen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram