Menselijke nieren gekweekt in muizen
nieuws
Israëlische onderzoekers zijn erin geslaagd om voor het eerst nieren in muizen te kweken uit menselijke- en varkenscellen. Wetenschappers van het Weizman Institute bij Tel Aviv hebben dat geschreven in het blad Nature Medicine.
De stamcellen groeiden in de muizen uit tot volledig functionele organen op muizenformaat. Stamcellen zijn een soort 'moedercellen' die het vermogen (nog) hebben zich te differentiëren en uit te groeien tot verschillende organen en weefsels.
Tienduizenden mensen in de wereld hebben een nieuwe nier nodig. Veel van hen overlijden voordat er een geschikte donor is gevonden. De onderzoekers denken dat het in de toekomst mogelijk zal zijn uit bijvoorbeeld varkensstamcellen in de mens een nier te laten groeien.
Xenotransplantatie
De techniek organen vanuit de ene soort naar de andere over te brengen heet xenotransplantatie. Vaak mislukken dergelijke ingrepen omdat het immuunsysteem het ingebrachte orgaan herkend als 'lichaamsvreemd' en afstoot. In dit geval gebeurde dat niet omdat de overgebrachte stamcellen zich waarschijnlijk nog niet ver genoeg hadden ontwikkeld en dus niet als 'vreemd' werden herkend.
In principe is het mogelijk menselijke nieren te kweken uit menselijke stamcellen, maar de onderzoekers geven er de voorkeur aan dat met varkensstamcellen te doen omdat de menselijke cellen moeten worden gehaald uit geaborteerde foetussen. Een mogelijk probleem bij dierlijke cellen is de kans dat nog onbekende dierlijke virussen in de mens worden overgracht.
Bron: Trouw