Natuurbeelden als pijnstiller
nieuws
Het afleiden van patiënten door hen beelden en geluiden van de natuur te tonen en te laten horen blijkt een zeer efficiënte methode van pijncontrole te zijn bij een bronchoscopie, een vrij pijnlijk longonderzoek waarbij een dunne buis via de neus of de mond tot in de longen wordt gebracht. Volgens een onderzoeksteam van de Amerikaanse John Hopkins Medical Institutions bleken 43% van de patiënten die het geluid van kabbelend water te horen kregen en die uitkeken op een mooi natuurlandschap veel minder pijn te hebben tijdens en na de ingreep. De studie werd einde mei voorgesteld op het jaarcongres van de American Thoracic Society.
De onderzoekers menen dat deze methode ook kan worden toegepast bij andere pijnlijke onderzoekstechnieken, zoals een endoscopie. Ze benadrukken dat het geen vervanging is voor pijnstillers, maar wel een manier om de pijncontrole te verbeteren.
De studie vergeleek de resultaten van 41 mannen die een bronchoscopie ondergingen onder invloed van de natuurgeluiden en -beelden, met de resultaten van 39 mannen in een gewone ziekenhuisomgeving. Ze moesten na afloop een vragenlijst invullen waarin ze niet alleen hun pijngevoel moesten aanduiden, maar ook hun angsten, ademhalingsproblemen en andere ongemakken moesten aanstippen.