Wat is een PET-scan en zijn er risico’s?

dossier

Een PET-scan (positronemissietomografie) is een techniek die men gebruikt om de stofwisselingsactiviteit van weefsels in beeld te brengen. Kankercellen verbruiken meer energie dan gezonde cellen. Die verhoogde activiteit kan een PET-scan opsporen wanneer men een zwakke radioactieve stof (isotoop) in de bloedvaten inspuit. Ontstekingen en kwaadaardig weefsel zullen de isotoop meer opnemen en worden zo zichtbaar. De meest gebruikte isotoop is FDG, een fluorhoudende suiker die na twee uur verdwijnt uit het lichaam.  

Lees ook: Meer dan de helft van de Belgen ondergaat jaarlijks beeldvormingsonderzoek

GettyI_pet_scan_onderzoek_2022.jpg

© Getty Images

Soms combineert men een PET-scan met een CT-scan om zowel de stofwisseling als de anatomie in beeld te brengen. De beelden van een PET-scan zijn namelijk minder fijn dan die van een CT-scan. Als men de resultaten van beide onderzoeken samenbrengt, is een zeer nauwkeurige detectie mogelijk van tumoren en uitzaaiingen. 

Lees ook: Wat is een MRI-scan en wat is het verschil met een CT-scan?

Hoe verloopt een PET-scan?

Minimaal zes uur voor het onderzoek mag je niet meer eten. Ongeveer één uur voor de PET-scan krijg je de radioactieve suiker ingespoten in je arm. De isotoop zal zich op abnormaal actieve weefsels nestelen. Die eerste fase kan één tot twee uur duren.  

Daarna leg je je op de tafel van de PET-scanner. De tafel schuift in een soort koker, het scanapparaat. Sensoren in de koker registreren de radioactiviteit van de isotoop. De scan duurt meestal tussen de 20 en 60 minuten, afhankelijk van de reden van de scan. Na de scan kan je gewoon naar huis gaan.

Lees ook: Wat is een röntgenfoto en wanneer is het nodig?

Waarom heb je een PET-scan nodig?

Een PET-scan meet vitale functies, zoals de doorbloeding, het zuurstofverbruik en het bloedsuikermetabolisme (glucose). Hij kan ook organen en weefsels identificeren die niet naar behoren werken. Als je arts vermoedt dat je kanker hebt, zal hij een PET-scan aanbevelen om de kanker op te sporen. Als er al kanker is vastgesteld, gebruikt je arts PET-scans tijdens je behandeling om:

  • Vast te stellen of de kanker zich in je lichaam heeft verspreid
  • De doeltreffendheid van de behandeling te beoordelen
  • Te kijken of de kanker na de behandeling is teruggekeerd 
  • De vooruitzichten van de kanker te evalueren 

Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

Wat zijn de risico's van een PET-scan?

Over het algemeen zijn PET-scans veilig en veroorzaken ze zelden problemen. De hoeveelheid straling in de isotoop is zeer laag en ze blijft niet lang in je lichaam. Er zijn geen bijwerkingen op lange termijn bekend. Enkel in de volgende situaties houden PET-scans risico’s in: 

  • Wie zwanger is, borstvoeding geeft of borstvoeding krijgt, mag geen PET-scan krijgen. De straling kan schadelijk zijn voor een foetus en kan via de moedermelk overgaan op een zuigeling. 
  • Sommige mensen reageren allergisch op de isotoop van de PET-scan of de contraststoffen van de CT-scan. Deze allergische reacties zijn zeer zeldzaam en meestal mild. Je arts kan medicatie geven om deze reactie snel te stoppen als ze zich voordoet. 
  • Mensen met diabetes kunnen de suiker in de isotoop niet absorberen, wat de scanresultaten kan beïnvloeden. De arts zal in dat geval voorstellen om je dieet en medicijnen vóór de test aan te passen. 

Lees ook: Waarom moet je bij MRI-scans tatoeages melden?

Bronnen: 
https://www.kanker.be
https://www.kanker.nl
https://www.mlds.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram