Starten met mediteren

dossier

Mediteren is een oefening voor de geest waarbij je je concentreert op een enkel onderwerp, je ademhaling, of een mantra om zo mentale rust en helderheid te krijgen. Mediteren kan bijdragen aan een diepere connectie met jezelf en een gezondere balans in je dagelijks leven. Maar hoe begin je eraan?

Lees ook: Stoppen met piekeren: tips en oefeningen

Mediteren voor beginners

Getty_meditatie_mediteren_2024.jpg

© Getty Images

Voor beginners kan mediteren intimiderend lijken, maar eigenlijk is starten met mediteren helemaal niet zo moeilijk.  

  1. Zoek een plek waar je niet gestoord zult worden.
  2. Lig neer of zit rechtop maar dan wel ontspannen, zodat het geen moeite kost om rechtop te zitten, bijvoorbeeld op een stoel of op een kussen op de grond.
  3. Richt je aandacht op je natuurlijke ademhalingsritme. Ga voor een buikademhaling, waarbij je buik dus dikker wordt bij het inademen, en adem langzaam in en uit.
  4. Laat gedachten komen en gaan zonder eraan vast te houden. Breng je focus telkens terug naar je ademhaling.
  5. Consistentie is de sleutel. Begin met een paar minuten per dag en bouw dit geleidelijk op naar langere sessies. 

Lees ook: Starten met zelfzorg: 7 tips

Waarom is mediteren goed voor je?

Mediteren heeft talloze voordelen voor zowel lichaam als geest:

  • Vermindert stress: Regelmatige meditatie kan stresshormonen verlagen en een gevoel van kalmte bevorderen. Mensen die regelmatig mediteren ervaren minder stress en meer innerlijke rust.
  • Verbeterde concentratie: Het trainen van je geest helpt om je focus en aandachtsspanne te vergroten. Dit kan zowel in persoonlijke als professionele omgevingen nuttig zijn.
  • Goed voor je nachtrust: Meditatie kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit. Veel mensen die moeite hebben met slapen, vinden baat bij meditatie om hun nachtrust te verbeteren.
  • Emotionele gezondheid: Het stimuleert een positieve kijk op het leven en kan symptomen van angst en depressie verminderen. Het vergroot je veerkracht.
  • Fysieke gezondheidsvoordelen: Studies hebben aangetoond dat meditatie kan helpen bij het verlagen van bloeddruk, het verbeteren van het immuunsysteem en het bevorderen van algemene lichamelijke gezondheid.

Lees ook: Wat is veerkracht en hoe kan je veerkrachtig worden?

Mogelijke uitdagingen bij meditatie

Hoewel mediteren veel voordelen biedt, zijn er ook mogelijke uitdagingen en moeilijkheden die men kan ervaren. Omdat je connecteert met je innerlijke zelf, kunnen onaangename gevoelens bovenkomen. Angstgevoelens bijvoorbeeld, verdrukte emoties of oude trauma’s. Dat kan afschrikken, maar weet dat het je net sterker wordt als je deze gevoelens toelaat. Het kan je helpen om zaken te verwerken en een plaats te geven. Veel mensen moeten door deze fase, maar als je blijft mediteren op regelmatige basis, kom je er sterker uit.

Lees ook: Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Bronnen:
https://www.psychologiemagazine.nl
https://www.eoswetenschap.eu
https://meditationmoments.nl
https://www.flowmagazine.nl
https://hetnlpcollege.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram