Training biedt goed resultaat tegen onverklaarde chronische klachten
nieuws
Patiënten met chronische klachten die niet medisch verklaard kunnen worden, blijken veel baat te hebben bij een driedaagse training. Deze training vergroot hun lichamelijk en geestelijk bewustzijn. Nadat zij het programma hebben gevolgd, zijn zij beter in staat zichzelf te redden. Zij gebruiken bovendien minder medicijnen, bezoeken minder vaak hun huisarts en hebben een lager ziekteverzuim. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Chronische Aspecifieke Lichamelijke Klachten zijn medisch onverklaarde klachten, waar mensen langer dan drie maanden last van ondervinden. Ze worden ook wel stressgerelateerde klachten genoemd. Het gaat hierbij om klachten als overspanning, oververmoeidheid, burnout, rugklachten en RSI.
Een driedaagse training vergroot het bewustzijn van patiënten van hun patronen in het omgaan met dagelijkse stress. Zij herkennen en erkennen eerder hun eigen grenzen. Hierdoor kunnen zij beter en sneller reageren op verstoringen in hun balans tussen lichamelijke en psychische belastbaarheid.
120 mensen die deze training hebben gevolgd werden op drie momenten onderzocht. Deelnemers vulden zowel twee maanden als twaalf maanden na de training vragenlijsten in. Zowel op korte termijn als op lange termijn bleek de training effect te hebben . 90% van de deelnemers gaf aan hun vooraf gestelde doelen te hebben gehaald. Doordat hun zelfvertrouwen was gestegen, was hun zelfredzaamheid eveneens vergroot. De deelnemers gebruikten minder medicijnen en gingen minder vaak naar de huisarts of bedrijfsarts als voor de training. Zij konden zich ook beter ontspannen; hierdoor daalde hun ziekteverzuim en konden enkele deelnemers vanuit de WAO weer in het arbeidsproces reïntegreren. Deze effecten bleken na twaalf maanden nog sterker aanwezig dan na twee maanden. Dit duidt op een blijvende gedragsverandering van de deelnemers, die de kwaliteit van leven ten goede komt.