1.458 Belgische vrouwen moeten borstimplantaat laten verwijderen
Laatst bijgewerkt: november 2019
nieuws
In 2017 hebben 1.458 vrouwen in België hun borstimplantaten weer moeten laten weghalen. Dat blijkt uit nieuwe berichtgeving in de reeks van de Implant Files door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ).
Er worden verschillende redenen aangehaald voor het verwijderen van de implantaten: scheuren, lekken, pijn, geen gevoel in de borst, weefselaangroei rond het siliconenzakje en een reeks kwaaltjes, gaande van weinig energie tot spierpijn.
Vrouwen die hun borsten laten vergroten en implantaten laten zetten, staan wegens een gebrek aan informatie amper stil bij de nevenwerkingen en de risico's, zo wordt in de berichten benadrukt. Wereldwijd moet een op de tien borstimplantaten verwijderd worden, onder meer omdat ze scheuren of lekken. “Borstimplantaten moeten eigenlijk om de tien jaar worden vervangen”, zegt Hugues Malonne van het federaal agentschap FAGG.
Zeldzame kanker
Bovendien duikt steeds meer wetenschappelijk bewijs op dat borstprotheses kunnen leiden tot een zeldzame kanker van het afweersysteem: BIA-ALCL, of grootcellig anapalstisch lymfoom, gekoppeld aan borstimplantaten. Wereldwijd hebben 570 vrouwen die aandoening, in België zou het gaan om zes gevallen. Voorlopig zou in ons land nog niemand zijn gestorven.
Dat de gevaren van borstprotheses onvoldoende gekend zijn, komt volgens de journalisten door het sterke lobby-apparaat van de medtechindustrie. "Commerciële drijfveren hebben de zaak overgenomen en ondergraven de veiligheid en gezondheid van de patiënt", zo wordt Anand Deva, een Australische plastische chirurg, geciteerd.