- dossierPijn in de borst bij vrouwen: mastodynie
- dossierWaarom elke vrouw het best regelmatig masturbeert
- dossierUitstrijkje of HPV-test is afwijkend: behandelingen
- dossierUitstrijkje of HPV-test is afwijkend: verloop colposcopie en biopsie
- dossierConisatie: ingreep aan baarmoederhals bij afwijkend uitstrijkje of HPV-test
Een borstverkleining: verloop en herstel
dossier
Als je borstvolume te groot is in verhouding tot je lichaamslengte, kan dat leiden tot klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn, ongemakken tijdens het sporten of wondjes in de borstplooi. Bovendien kan een grote borstomvang een ernstige mentale impact hebben bij vrouwen die zich ervoor schamen. In deze gevallen is een borstverkleining aan te raden.
De kostprijs van een borstverkleining wordt voor een groot deel terugbetaald door de ziekteverzekering, als er een akkoord is van de adviserende arts van het ziekenfonds. Dat akkoord dient de plastisch chirurg aan te vragen bij wie je in behandeling gaat.
Hoe gaat een borstverkleining in zijn werk?
Voor een borstverkleining word je onder volledige narcose gebracht. De chirurg maakt een sneetje rond het tepelhof. Bij grotere borsten kan er ook een snee in de huidplooi onder de borsten nodig zijn. Vervolgens zal de chirurg het teveel aan borstklier- en vetweefsel verwijderen, zodat het volume van de borst kleiner wordt. Het resterende borstklierweefsel modelleert hij tot een nieuwe, kleinere borstvorm. De tepel komt hoger op de borst en de wonden worden gehecht met zeer fijn materiaal. Ten slotte plaatst men in beide borsten een drain om het wondvocht af te voeren.
Lees ook: Mijn verhaal: Een borstverkleining
Herstel na een borstverkleining
Na de borstverkleining blijf je enkele dagen in het ziekenhuis. Hier kan men de drains verwijderen en het verband verwisselen. Meestal mag je na twee à drie dagen naar huis. Thuis vervang je zelf het verband.
Het herstel na een borstverkleining duurt ongeveer vier weken. Tijdens deze weken moet je het relatief rustig aan doen: geen zware lasten tillen en niet sporten. Daarna kan je de meeste dagelijkse werkzaamheden weer verrichten. Zwaardere arbeid is pas na zes weken weer mogelijk. Gedurende de eerste zes weken na de operatie moet je dag en nacht een stevige sport-bh dragen.
De hechtingen worden na twee weken verwijderd. Na drie maanden ga je op eindcontrole. Hierbij evalueert men of het herstelproces goed verloopt.
Resultaat en mogelijke risico’s
Het resultaat van een borstverkleining is onmiddellijk voelbaar: met het overtollige gewicht verdwijnen ook de lichamelijke ongemakken. Initieel zal er nog zwelling zijn, waardoor de huid er gespannen uitziet. Deze zwelling trekt spontaan weg na enkele weken, en nadien neemt de borst een natuurlijkere vorm aan.
Zoals bij elke operatie is er evenwel een risico op complicaties:
• Onmiddellijk na de operatie is er kans op nabloeding, moeilijke wondgenezing en infectie, al zijn die complicaties heel zeldzaam.
• Er kan ook littekenvorming optreden rond het tepelhof. Hoe groot de littekens worden, is moeilijk te voorspellen. Ze kunnen variëren van een fijn lijntje tot een verbreed litteken.
• Voorts kan de tepel of borst minder gevoelig worden, al is dit meestal tijdelijk.
• Ook borstvoeding geven is soms een probleem na een borstverkleining.
Het resultaat van de borstcorrectie is niet levenslang. Door gewichtstoename, zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten na een borstcorrectie opnieuw zwaarder worden.
Lees ook: Hebben vrouwen met grote borsten meer kans op borstkanker?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist