Hoe voorkom ik een tekenbeet?

nieuws U kunt op een aantal manieren de kans op een beet van een teek verminderen.

1. Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier. Blijf zoveel mogelijk op de paden.

2. Bedek de huid goed tijdens wandelingen of werk op plaatsen waar teken kunnen voorkomen: draag een lange broek en kleren met lange mouwen en gesloten schoenen. Steek uw broek eventueel in uw sokken. Dat is geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar maakt de kans wel kleiner. Draag bij voorkeur lichtgekleurde kleren: op een lichte kleur broek ziet u de teek beter.

3. Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind; laat hen daarom een pet dragen als extra bescherming.

4. Kampeer liever niet aan de bosrand, niet langs de omzoming van de camping.

5. Smeer de onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel met 30-50% DEET. Let wel, die bieden slechts enkele uren bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20% DEET. Lees aandachtig de bijsluiter.

6. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een DEET of Permethrine-kledingsspray.

7. Draag eventueel geïmpregneerde broeken met permitrine (verkijgbaar bij gespecialiseerde outdoorzaken).

Controleer na een uitstapje in bos en natuur uw lichaam en uw kleding op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken. Treft u een teek aan, verwijder ze dan zo snel mogelijk.

Preventie bij huisdieren
Het is van belang ook uw huisdier regelmatig te controleren op teken. In elk geval na een verblijf in de natuur. Voorkeursplaatsen zijn vooral rond of in de oren, onder de staart, tussen de poten, buik, kop en nek en tussen de tenen. Treft u een teek aan dan dient deze op dezelfde manier als bij mensen verwijderd te worden.

Er zijn diverse middelen in de handel om uw dier preventief te behandelen tegen tekenbeten. Informeer hiervoor bij een dierenspeciaalzaak of bij uw dierenarts.
De controle op uw huisdier is van belang voor uzelf en uw huisgenoten. Via hond of kat kunnen teken overlopen op mensen. Bovendien kunnen ook de dieren zelf ziek worden door een tekenbeet.

Meer info
www.iph.fgov.be/epidemio/EPINL/plabnl/lyme.htm
www.weekvandeteek.nl
www.lymevereniging.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram