Kind en Gezin start screening lui oog

nieuws Kind en Gezin start vanaf 2011 met oogscreening in de provincie Limburg voor alle kinderen van één of twee jaar een oogscreening. Met de oogscreening wil Kind en Gezin de meeste afwijkingen die aanleiding geven tot het ontstaan van een ‘lui oog’ (in medische termen amblyopie) opsporen bij jonge kinderen. Op die manier kan een behandeling vroegtijdig gestart worden vooraleer amblyopie zich ontwikkelt.

Een lui oog of amblyopie is de meest frequente oorzaak van verminderd zicht bij baby en kind (ongeveer 5 à 6%). De gezichtvermindering (op één oog) is onomkeerbaar en valt niet te corrigeren. Stoornissen in het zicht hebben een invloed op de schoolse ontwikkeling en op de socialisatie van het kind. Amblyopie tast ook het dieptezicht aan en is een handicap in het latere beroepsleven.
Het risico op het ontwikkelen van amblyopie is het hoogst in de eerste 2 tot 3 levensjaren, maar kan optreden zolang de visuele ontwikkeling verder gaat, tot 7 à 10 jaar. De afwijking wordt meestal pas ontdekt in de kleuterklas. Het verbeteren van de gezichtsvermindering is dan nog zeer moeilijk en vereist een intensieve behandeling, waarvan het resultaat onzeker is.

Uit onderzoek blijkt dat vroegtijdige oogscreening en behandeling leiden tot een daling van het aantal gevallen van amblyopie met 45-62%. Dankzij deze test kan het aantal kinderen met een lui oog dus verminderen van 6% tot minder dan 2%.
De oogscreening wordt volledig geïntegreerd in de dienstverlening van Kind en Gezin. De regioverpleegkundige voert de test uit tijdens de consultatie van de kinderen op de leeftijd van 12 en 24 maanden. De ouders hoeven hiervoor geen afzonderlijke afspraak te maken. Bij een positief testresultaat wordt het kind naar een oogarts verwezen, die binnen een termijn van 2 maanden het kind volledig ophtalmologisch onderzoekt en een gestandaardiseerd rapport invult.
Het toestel trekt de aandacht van de kinderen met een lachend gezichtje op het scherm, een flikkerend lichtje en een aangenaam geluid bij de screening. Het kindje zit op de schoot van de ouder en moet heel even naar de camera op 1 meter afstand kijken.

Lees ook: Lui oog (Amblyopie): 'In de praktijk vaak een gebrekkige behandeling'


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram