Preventieve behandeling van hiv of behandeling na blootstelling (Post Exposure Prophylaxe of PEP)
nieuws
Indien u een ernstig risico hebt gelopen met een persoon die hiv-positief is of waarvan u dat vermoedt – bijvoorbeeld onbeschermde seks zonder condoom of een gescheurd condoom – dan moet u in de uren die op het risicogedrag volgen naar een arts gaan die verbonden is aan een aids referentiecentrum. De arts zal met u nagaan of een behandeling na blootstelling, een zogenaamde Post Exposure Prophylaxe of PEP, nodig is. Om doeltreffend te zijn, moet die behandeling met hiv-remmers ten laatste 48 - 72 uur na het risicogedrag voorgeschreven worden.
Het gaat om een behandeling van 28 dagen met aidsremmende medicatie om zo de transmissie van het hiv-virus te onderdrukken of voorkomen. Deze behandeling kan nevenwerkingen hebben en biedt helaas geen 100% garantie dat je niet besmet zal geraken.
Na 6 weken en na 3 maanden zult u opnieuw getest worden om zeker te zijn van het eindresultaat.
Contacteer hiervoor steeds een arts of een spoedafdeling van een ziekenhuis.
Indien het langer dan 72 uur geleden is, heeft een dergelijke behandeling geen zin meer. Neem dan contact op met uw huisarts of een Aidsreferentiecentrum, of met het Elisacentrum in Brussel of het Helpcenter-ITG in Antwerpen. Daar kan men na twee à drie weken een eerste hiv-test uitvoeren. Als de test positief uitvalt (u hebt hiv) is de uitslag betrouwbaar, maar een negatief testresultaat (u hebt geen hiv) is minder zeker. Daarom moet de test later herhaald worden om zekerheid te hebben over een eventuele infectie.
Meer info
www.seksualiteit.be/soas/testen/de-hiv-test
www.allesoverseks.be
www.laatjetesten.be/
www.sensoa.be
www.helpcenteritg.be
http://weljongniethetero.be
www.mannenseks.be/
www.soatest.nl
www.soaaids.nl