Prostaatkanker: Preventieve bestraling vergroot genezingskansen van hoogrisicopatiënten
nieuws
Wanneer prostaatkanker een hoge kans heeft om uit te zaaien naar de lymfeklieren in het kleine bekken, verhoogt een preventieve bestraling van deze lymfeklieren de kans op definitieve genezing. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het multidisciplinaire team van UZ Leuven.
Risicodrempel van 35%
Tot nu toe kon geen enkele wetenschappelijke studie aantonen dat preventieve bestraling van de lymfeklierenklieren in het kleine bekken de kans op een definitieve genezing van
prostaatkanker vergroot, maar volgens Prof. Dr. Gert De Meerleer en het expertenteam is een bepaalde groep patiënten daar wel mee gebaat. De radiotherapeut-oncologen, medisch oncologen en urologen analyseerden alle grote internationale onderzoeken rond bekkenbestraling voor prostaattumoren van de afgelopen jaren. “Wie de risicodrempel van 35 procent overschrijdt – een selectie die we maken op basis van het PSA-eiwit in het bloed en de agressiviteitsgraad van de tumor – helpen we best met een preventieve bekkenbestraling, in combinatie met een hormoontherapie van 24 maanden”, luidt het besluit.
De Meerleer: “De preventieve bekkenbestraling verhoogt de kans op definitieve genezing significant en zorgt er ook voor dat minder patiënten aan prostaatkanker overlijden. Het is wel belangrijk om alle klierketens mee in het bestralingsveld op te nemen en niet te beperken tot de klierregio’s diep in het kleine bekken alleen. Met moderne bestralingstechnieken, die overal in België beschikbaar zijn, is de kans op het ontwikkelen van ernstige bijwerkingen beperkt.”
Lees ook: Moet je je zorgen maken over bloed in de urine (hematurie)?
Protontherapie
De Meerleer hoopt dat in de toekomst ook protontherapie kan gebruikt worden bij de preventieve bestraling van hoogrisicopatiënten. “Het is van belang om de stralingsdosis in het gezwel hoog genoeg te krijgen, terwijl we de bestraling van de omliggende gezonde weefsels zo laag mogelijk willen houden om ze maximaal te beschermen. Met protontherapie willen we gericht energiedeeltjes afvuren op een te bepalen diepte in het lichaam, die daar hun energie vrijgeven en stilvallen. Bij klassieke fotontherapie deint de stralingsdosis meer uit. Protontherapie is duurder, maar kan ook bij hoogrisicoprostaatkanker actief helpen om bijwerkingen te voorkomen. Dat is onze overtuiging, die we via verder onderzoek willen sterken om zo aan de overheid de meerwaarde te tonen en financiële ondersteuning te krijgen, zodat we in een nabije toekomst voor dit soort behandeling protontherapie als standaard zouden kunnen inzetten”, aldus De Meerleer.
Lees ook: Kankerpatiënten kunnen voor protontherapie nu ook in Leuven terecht
Laatst bijgewerkt: augustus 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.