Zon en psoriasis
dossier
Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt bij mannen en vrouwen, jong en oud. Meer dan 300.000 mensen in België hebben psoriasis – dat is 1 Belg op 30.
Psoriasis kenmerkt zich door rode plekken op de huid die vaak bedekt zijn met witte schilfers. De meeste mensen hebben plekken op ellebogen, knieën en hoofdhuid (psoriasis vulgaris).
Bij psoriasis is het normale proces van huidvernieuwing verstoord. De huidcellen groeien zeven keer zo snel als normaal en krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van psoriasis?
Soorten en behandeling
Er zijn verschillende vormen van psoriasis:
- de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris
- bij psoriasis guttata zitten er over het hele lichaam talrijke druppelgrote plekjes
- bij pustuleuze psoriasis vormen er zich puistjes (pustels) op het lichaam
- soms worden nagels (psoriasis unguium) en de gewrichten (artritis psoriatica) ook aangetast
Psoriasis is nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Psoriasis kan behandeld worden met lokale middelen (zalf, crème, lotions), lichttherapie of met orale medicatie. Hoe ernstiger de psoriasis is, hoe zwaarder de therapie zal zijn en hoe meer kans op bijwerkingen.
Lees ook: Psoriasis: praktische tips voor het dagelijkse leven
Zonlicht en psoriasis
Bij veel mensen met psoriasis verminderen hun plekken door de droogte en zon in de zomer. Vooral UVB heeft een gunstige invloed op psoriasis. UVB remt de ontsteking en daardoor de versnelde celdeling. Hierdoor worden de psoriasisplekken dunner. Een van de behandelingen om psoriasis te verlichten is dan ook lichttherapie.
Buiten de perioden van opflakkering van rode plekken (omdat dan het gevaar bestaat dat de letsels nog verergeren) mag een verstandige en geleidelijke blootstelling aan zonlicht worden overwogen. Om een zonnesteek te vermijden, is vooral voor personen met een lichte huid voorzichtigheid geboden. Daarentegen worden warme en vochtige klimaten van het tropische type best vermeden, zeker door patiënten met de ernstigere vormen van psoriasis.
De warmte en de zonnestraling in de lente en de zomer kunnen de ontsteking echter ook verergeren, al is de kans klein. Dat komt omdat de huid erg gevoelig kan zijn voor UV-stralen, dit wordt ook wel fotosensitiviteit genoemd. Ook het verbranden van de huid kan een verergering of uitbreiding van de psoriasis veroorzaken. Een goede bescherming van de huid met zonnebrandcrème is dan ook belangrijk.
De verergering van psoriasis van de hoofdhuid kan ook voorkomen. Wellicht door het zweten van de hoofdhuid, wat leidt tot jeuk en het openkrabben van de hoofdhuid, wat de aandoening verergert.
Bij hevige zonneschijn kan je best:
- rechtstreekse blootstelling vermijden om de huid van het aangezicht, die het kwetsbaarst is, niet te verbranden
- een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor gebruiken voor het aangezicht, zeker bij een opflakkering van psoriasis
- iets op je hoofd zetten, om de hoofdhuid te beschermen
Lees ook: Psoriasis: waarop letten bij het ontharen?
Besluit: Zonnen mag, maar met mate
- Als je gaat zonnen, gebruik dan een zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor (factor van minstens 15, of zelfs 30 bij zeer lichte huidtint).
- Onthoud dat juist op de plaatsen van de huid die door zonnebrand zijn aangetast er kans is dat psoriasis ontstaat.
Bronnen:
https://psoriasispatientennederland.nl