Welke behandeling heb je nodig bij maagreflux ?
nieuws
De symptomen van gastro-esofagaal reflux (GERD) verschillen extreem van persoon tot persoon. Medicatie is strikt gezien niet altijd noodzakelijk.
Dit zegt het medische tijdschrift Prescrire erover: 'In het gros van de gevallen is er voor gastro-esofagale reflux bij volwassenen geen behandeling nodig'. Als de zuuropstoot van de maag via de slokdarm weinig last veroorzaak en geen complicaties geeft, zijn er ook niet-medicamenteuze maatregelen die kunnen helpen om de symptomen te verlichten: fysieke inspanning vermijden, niet gaan liggen na de maaltijd, in je houding niet te ver voorover buigen en geen te spannende ceintuur of kleding dragen. Het kan ook nuttig zijn om het hoofdeinde van het bed 10 à 15 cm hoger te zetten (of een extra hoofdkussen te nemen). En naargelang van het geval zijn er nog andere remedies: geen tabak gebruiken (in elk geval zo weinig mogelijk roken), een aantal voedingsmiddelen en dranken mijden (zoals chocolade, citrusvruchten, koffie, alcohol, gashoudende drank), proberen een paar kilo’s te vermageren en maaltijden die rijk zijn aan vetstoffen beperken.
Wat dan de medicatie betreft is, nog steeds volgens Prescrire, de inname van een zuurremmer een optie voor de momenten waarbij je pijn of last hebt, voor tussen de maaltijden of voor het slapengaan. Mogelijke ongewenste bijwerkingen hangen af van het type zuurremmer (magnesium, aluminium…) en van de dosis. Diarree en constipatie worden het vaakst vermeld. Als je er echt heel veel en blijvend last van hebt en als zuurremmers niet werken is omeprazole (een protonpompremmer) 'de symptomatische behandeling bij voorkeur'. Er moet ook nog gezegd dat een antihistaminicum H2 een optie is.