Bijzondere reissituaties

dossier

Zwangere vrouwen

Idealiter moeten alle inentingen gebeuren vóór de zwangerschap. Indien dit niet mogelijk is, zal de arts elk geval apart overwegen alvorens een besluit te nemen. Sommige reisbestemmingen kunnen ook afgeraden worden.

Na 32 weken mag een zwangere vrouw geen intercontinentale vluchten meer nemen, en na 36 weken mag ze geen enkele vlucht meer nemen. De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen een certificaat aan de geneesheer waarop staat hoeveel weken de vrouw reeds zwanger is.
• Drink veel water.
• Maak geregeld een wandelingetje in het vliegtuig om aderontsteking te voorkomen.
• Zorg tijdens uw verblijf voor een strikte hygiëne.
• Indien u zich niet goed voelt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts ter plaatse.

Baby's en jonge kinderen

Mits enkele voorzorgsmaatregelen kan een gezonde baby gerust mee op reis.
• Bij de landing van het vliegtuig geeft u uw baby best een fopspeen om de druk op de trommelvliezen te verminderen. Aan oudere kinderen kan u kauwgom geven.
• Extra aandacht voor voedingshygiëne is nodig. Kinderen hebben immers vlug diarree, met gevaar voor uitdroging. Voorkom dit door het kind regelmatig te laten drinken en bij koorts, braken of buikloop onmiddellijk een rehydratieoplossing toe te dienen .
• Laat een kind nooit in de volle zon. Bescherm het met een zonnecrème met de hoogste beschermingsfactor, lichte kleding en een zonnehoedje met een lichte kleur. Zoek zoveel mogelijk schaduwrijke en goed verluchte plaatsen op.
• Controleer of uw kind alle basisvaccinaties heeft gehad :
poliomyelitis + difterie + tetanus + kinkhoest + haemophilus influenzae type b + hepatitis B; mazelen + rodehond + bof; meningokokken C.

Lees ook: Infectieziekten (overzicht) en hun vaccinaties

Lees ook: Beschermen tegen de zon: hoe en wanneer?

Lees ook: Basisvaccinatieschema voor kinderen 2007

• Gebruik voor kinderen jonger dan 3 jaar een muskietennet doordrenkt met een insecticide. Wrijf tevens de onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend product.

Lees ook: Kinderen in de auto

Elk kind zijn paspoort

Lees ook: Elk kind zijn paspoort

Seksuele relaties, SOA

Enkele seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zijn niet gevaarlijk, maar wel zeer onaangenaam. Andere aandoeningen zijn zeer ernstig, zoals AIDS en in sommige gevallen hepatitis B. Hepatitis B is de enige SOA waartegen een vaccin bestaat.

Lees ook: SOA van A tot Z

Lees ook: Hepatitis: verschillende soorten

• Laat een vakantieliefde geen nachtmerrie worden : neem condooms mee... en gebruik ze. Condooms beschermen tegen zwangerschap, maar ook tegen AIDS en andere SOA.
• Pilgebruiksters : houd rekening met eventuele tijdsverschillen en diarree.

Ouderen en chronisch zieken

Een persoon op leeftijd die in goede lichamelijke en geestelijke conditie verkeert, kan in principe zonder problemen op reis gaan.
Het is niet omdat iemand een chronische aandoening heeft, dat hij of zij absoluut niet mag reizen.
Om zeker te weten of uw gezondheidstoestand de reis van uw dromen toelaat, gaat u best bij uw huisarts langs vóór het vertrek. Hij zal u, indien nodig, een bepaalde behandeling aanraden voor de duur van uw verblijf en u wijzen op specifieke hygiënische maatregelen ter plaatse.
Neem voldoende medicatie mee voor de duur van uw vakantie en liefst zelfs wat extra dosissen. Indien u inspuitingen nodig heeft, neem dan zelf voldoende spuitjes en naalden mee. Vraag hiervoor een geneeskundig attest aan uw geneesheer om problemen aan de grens te vermijden.
De piek van het griepseizoen vindt in het zuidelijk halfrond tijdens onze zomer plaats. Denk aan uw vaccinatie.

Lees ook: Griepvaccinatie: aanbevelingen door de gezondheidsraad

Tijdens de reis houdt u best uw medicijnen in uw handbagage. Indien uw bagage verloren raakt,heeft u toch de nodige geneesmiddelen bij de hand.
Opgelet : vloeistoffen (meer dan 100 ml) zijn niet toegelaten in het vliegtuig.
Opgepast ! Uw verzekeringsannulatie, repatriëring en assistentie omvat niet noodzakelijk gezondheidsproblemen die verband houden met een chronische ziekte. Door bij uw ziekenfonds een aanvullende verzekering af te sluiten, bent u in bepaalde gevallen wel gedekt voor de kosten van gezondheidszorgen die u tijdens uw verblijf in het buitenland worden toegediend, ook al houden ze verband met een chronische ziekte. Vraag inlichtingen bij uw ziekenfonds vóór uw vertrek.

Verplichte reispas voor huisdieren

Lees ook: Verplichte reispas voor huisdieren

Vogelgriep

Vogelgriep is een dodelijke virale infectie bij vogels (vooral kippen, eenden en ganzen). De mens kan uitzonderlijk besmet worden door nauw contact met vogels.

Aanbevelingen voor mensen die naar gebieden reizen die getroffen zijn door vogelgriep :

• vermijd elk contact met pluimvee of wilde vogels (markten, dierentuinen…)
• vermijd elk contact met afval van gevogelte (pluimen, uitwerpselen, enz.)
• Eet alleen gaar gekookte gevogelteproducten (vlees, eieren...)
• Was geregeld uw handen, zeker bij het bereiden van eten en voor het eten.

Het heeft geen zin om een antiviraal geneesmiddel (zoals Tamiflu) mee te nemen.
Indien u op reis in een risicoland in contact bent geweest met gevogelte en in de eerste week na terugkeer grieperige klachten hebt (algemeen ziektegevoel, koorts, hoesten, hoofdpijn), raadpleeg dan zo snel mogelijk uw huisarts. Deze informatie dateert van begin 2006. Voor meer actuele informatie vindt u op de speciale website www.influenza.be of telefonisch 0800 99 777.

Actuele informatie over infectieziekten en over eventuele lokale epidemies is te vinden op de website van de WHO site www.who.int/csr en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde www.itg.be.

Chikungunya epidemie

Comoren, Mauritius, Mayotte, Réunion, Seychellen,
Sri Lanka, enkele streken van India en Malediven.

Op de eilandengroep Réunion (Comoren, Mauritius, Seychellen) is een Chikungunya-epidemie uitgebroken. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een alfavirus dat wordt overgebracht via de Aedes mug (deze mug steekt overdag). De ziekte is vergelijkbaar met Dengue.

Ziekteverloop:
Hoge koorts, meestal gepaard gaande met hevige gewrichtspijnen in de ledematen (enkel, pols, vingers). Andere mogelijke symptomen zijn: zwellingen, rode huiduitslag, lichte bloedingen (tandvlees). Meestal verloopt de aandoening goedaardig en treedt genezing op na een week, maar een evolutie naar een meer chronische fase is niet uitgesloten. Uitzonderlijk kan bij zeer jonge kinderen meningo-encephalitis optreden.

Behandeling:
Enkel symptomatisch met paracetamol of nonsteroïdale ontstekingsremmers (geen aspirine)

Preventie:
• bescherming tegen muggensteken overdag (anti-muggenmiddel met minimaal 20% DEET), aan te brengen op alle blote lichaamsdelen - impregnatie kledij
• Bescherming woning: muggengaas voor vensters en deuren - insecticiden tegen muggen - verwijderen stilstaand water in en rond de woning.

Lees ook: Gezondheidspas reizen


Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram