Hondsdolheid nadert Belgische grens
nieuws
In het zuiden van Duitsland is het aantal met hondsdolheid besmette vossen dit jaar opvallend gestegen. Het jongste geval werd ontdekt op 150kilometer van de Belgische en 70kilometer van de Franse grens. De Franse overheid heeft al besloten alle vossen langs de hele Frans-Duitse grens te vaccineren. De Belgische overheid doet voorlopig niets.
HONDSDOLHEID of rabiës is een virus dat via bloed of speeksel wordt overgedragen, zowel op dieren als op mensen. Het is erg besmettelijk . Als vermoed wordt dat iemand besmet is met hondsdolheid, moet die meteen gevaccineerd worden. Indien de eerste symptomen van hondsdolheid zichtbaar worden, lijdt dat onherroepelijk tot de dood.
De ziekte wordt hoofdzakelijk overgedragen door vleermuizen en vossen, maar die laatste vormen veruit het grootste gevaar. Besmette vossen kunnen door een rund of schaap te bijten hondsdolheid overdragen. Die kunnen dan op hun beurt weer de landbouwer of de dierenarts besmetten. Hondsdolheid kun je niet krijgen na het eten van gebakken rundvlees. Ook via rauw vlees is de besmettingskans minimaal.
België is sinds 2001 officieel hondsdolvrij. In 1999 werd het laatste besmette rund afgemaakt. Dat onderzoekers nu ernstig waarschuwen voor een nieuwe besmettingsgolf is te wijten aan twee factoren: het stijgende aantal besmette dieren in Duitsland, en de opvallend snelle groei van de vossenpopulatie, niet alleen in de Ardennen, maar ook in Vlaanderen.
Op een symposium over vossen in Vlaanderen waarschuwden twee onderzoekers van het Instituut Louis Pasteur, Nicolas Praet en Ingrid Le Roux, voor de groeiende kans dat hondsdolheid opnieuw haar intrede doet in onze gewesten. Het Instituut Louis Pasteur is de absolute referentie op het gebied van rabiës. De twee onderzoekers roepen de overheid op preventief alle vossen in de grensstreek met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg te vaccineren . Daar bestaat sinds een tijd een zeer handige manier voor. Helikopters strooien boven het risicogebied voedsel voor de vossen uit, dat behandeld is met antistoffen. Op die manier worden de vossen immuun voor hondsdolheid. Op dezelfde manier bande België ook eind de jaren negentig al hondsdolheid van zijn grondgebied.
Ook Bernard Brochier, afdelingshoofd van het departement Virologie van het ministerie van Volksgezondheid, roept zijn minister, Rudy Demotte (PS), op alle vossen in de Belgische grensstreek preventief te laten vaccineren. ,,Dat is natuurlijk vrij duur, maar optreden als het te laat is zou ons nog veel meer op kosten jagen." Net als zijn collega's van het Pasteurinstituut neemt Brochier het stijgend aantal hondsdolle vossen in Duitsland ernstig: ,,Tot voor dit jaar werd er hoogstens één geval per jaar gemeld, in 2005 waren er al meer dan vijftig gevallen. En ze naderen ook steeds dichter de Belgische grens."
Lees ook: Hondenbeet kan gevaarlijk zijn: hoe behandelen?