Intensieve rookstopbegeleiding geeft beste resultaten
nieuws
Ondanks uitgebreide campagnes over de schadelijkheid van roken en de talloze methoden om te stoppen met roken blijft het voor veel rokers moeilijk hun gewoonte op te geven. Zeven huisartsen uit Barcelona onderzochten of het percentage stoppers varieert naargelang de door hen toegepaste strategie. In de afgelopen drie jaar kregen de huisartsen 614 rokers op bezoek die wilden stoppen met roken (268 mannen en 346 vrouwen). Ze werden ingedeeld in 3 bijna even grote groepen.
Groep I ontving eenvoudige adviezen en uitleg over hoe schadelijk roken voor de gezondheid is.
Groep II kreeg naast medisch advies ook intensieve cognitieve gedragstherapie gevolgd door herhaaldelijk contact met de huisarts.
De derde groep ontving dezelfde interventie als groep II met daarbovenop een farmacologische behandeling om nicotineverslaving te verminderen.
Na 6 maanden was 1 op de 5 rokers (19,9%) in groep I gestopt met roken. Ruim de helft (52,7%) rookte opnieuw of nog steeds. De overigen (27,4%) stapten uit het programma.
In groep II waren de cijfers aanzienlijk beter: 51,2% stopte, 34,8% rookte en 14,0% stapte uit het programma.
De beste resultaten werden bereikt in groep III. Daar stopte bijna driekwart (68,8%) van de deelnemers, een op vijf (21,3%) rookte nog/weer, terwijl 1 op 10 (9,9%) met het programma stopte.
Volgens de huisartsen laat de studie zien dat een interventie waarin informatie, motivatie, gedragstherapie, continu contact met patiënten en in sommige gevallen ook een farmacologische therapie gecombineerd worden, de beste resultaten oplevert bij het stoppen met roken.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Een samenvatting van de studie verscheen op het www.smw.ch/docs/PdfContent/smw-12931.pdf.
Uit een ander onderzoek in de Verenigde Staten (Arch Intern Med. 9 november 2009) bij 726 volwassenen, blijkt dan weer dat geneesmiddelen (nicotinepleisters of bupropion) de kans op succes bij een poging tot rookstop verdubbelen, ook bij een tweede, derde of vierde rookstoppoging.