Vaginale schimmelinfecties: onschuldig maar onaangenaam

dossier

Vaginale schimmelinfecties of candidiasis is een vaak voorkomende onschuldige -maar onaangename- infectie die niét besmettelijk en niét seksueel overdraagbaar is, en ook niet het gevolg van een slechte hygiëne.  

De meeste vrouwen maken tijdens hun leven minstens één vaginale Candida-infectie mee, maar bij sommige vrouwen treden infecties herhaaldelijk op. Bij mannen kan de penis geïnfecteerd raken door Candida-gisten en heeft men het over balanitis. 

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie die meestal veroorzaakt wordt door de gist Candida albicans, een schimmel die sowieso aanwezig is in het menselijk lichaam en dus ook in de vagina, net zoals andere schimmels en bacteriën die met elkaar ‘in evenwicht’ zijn.  Maar dat evenwicht kan verstoord geraken waardoor bepaalde schimmels gaan overheersen. En die verstoorde balans kan tot klachten leiden. 

Risico’s van vaginale schimmelinfecties

123_vrouw_vagina_jeuk_candidiasis.jpg
De balans tussen de schimmels en bacteriën in de vagina kan verstoord raken door hormoonschommelingen (menstruatie, zwangerschap, hormonale anticonceptie), door het gebruik van antibiotica (die dodelijk zijn voor nuttige bacteriën in de vagina) of door het gebruik van producten voor intieme hygiëne zoals zeep, gels, sprays, parfum of vaginale douches die de zuurgraad van de vagina veranderen.  

Andere risicofactoren voor vaginale schimmelinfecties zijn een verzwakt afweersysteem, diabetes die niet onder controle is, chronische ziekten en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen als immunosuppressiva of tamoxifen. 

Symptomen van vaginale schimmelinfecties

De meest voorkomende symptomen bij een vaginale schimmelinfectie zijn vaginale jeuk, mogelijk ook jeuk aan de schaamlippen, een branderig gevoel, witte, geurloze afscheiding, pijn of irritatie bij het plassen en of het vrijen en mogelijk ook gezwollen schaamlippen. Maar soms gaan vaginale schimmelinfecties niet gepaard met symptomen. Behandeling, lokaal of oraal, is alleen aangewezen bij (hinderlijke) klachten.

De klachten kunnen spontaan verdwijnen. Raadpleeg je huisarts wanneer je voor het eerst met de symptomen kampt, bij twijfel, wanneer de symptomen niet verdwijnen na het gebruik van schimmelwerende crèmes of tabletten en wanneer er andere symptomen opduiken. 

Ook bij aanhoudende klachten kan je best je huisarts raadplegen.  Wanneer de huisarts de voor Candida typische symptomen van jeukende, witte afscheiding herkent, kan hij een behandeling voorschrijven. De arts kan een vaginale wisser afnemen om uit te zoeken of er inderdaad sprake is van een schimmelinfectie. 

Een klinisch onderzoek is aangewezen bij vrouwen met vulvovaginale klachten om een ernstige ziekte te kunnen uitsluiten, met uitzondering van vrouwen die al een eerder aangetoonde candida-infectie doormaakten en opnieuw de typische klachten vertonen. 

Een vaginale schimmelinfectie mag overigens niet verward worden met bacteriële vaginose: een vaginale bacteriële infectie. Het belangrijkste verschil is de afscheiding. Een Candida infectie kenmerkt zich door veel afscheiding, wit en brokkelig maar geurloos. Bij een bacteriële vaginose is de afscheiding meestal grijs-wit en de geur onaangenaam. Bij twijfel raadpleeg je best je huisarts.

Preventie van vaginale schimmelinfecties

Om schimmelinfecties te voorkomen kan je een aantal dingen doen -of laten- om de natuurlijke toestand van het vaginale slijmvlies zo weinig mogelijk te verstoren. 

  • Spoel bij het douchen de schaamstreek van buiten met lauwwarm water af. Dat is voldoende, de binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. 
  • Draag geen knellend ondergoed, panty’s of leggings. 
  • Gebruik geen geparfumeerde producten voor intieme hygiëne, inlegkruisjes of tampons. 
  • Neem geen lange, hete baden. 
  • Geef de voorkeur aan een zo neutraal mogelijk glijmiddel. 
  • Vermijd vaginale seks zolang het slijmvlies van de vagina nog droog is of pijn doet.
  • Zorg ervoor dat je na het gebruik van het toilet geen stoelgang naar je vagina brengt. Veeg je billen af in de richting van de anus.
  • Vermijd onnodig gebruik van antibiotica. 
  • Vaak wordt aangeraden om 100% katoenen ondergoed te dragen, of minstens ondergoed met een katoenen kruis, maar daar zijn niet alle artsen het mee eens. De meeste gynaecologen raden aan om ondergoed te dragen waar je je goed en comfortabel in voelt en dat goed zit.  “Goed zittend ondergoed heeft geen invloed op de gezondheid van de vagina”, zo klinkt het. 

Lees ook: Video: Vaginale schimmelinfectie

Lees ook: Candida-infectie (candidiasis)

Bronnen:
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis) 
Yeast infection (vaginal). Mayo Clinic
Vaginal yeast infection (thrush): Overview
The New York Times

bron: Geneviève Ostyn

Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram