Moet je extra veel vrijen om zwanger te worden?

In dit artikel
Moet je extra veel vrijen om zwanger te worden?

dossier Wat telt is niet zozeer de frequentie, wel het tijdstip in de menstruatiecyclus. De kans op een zwangerschap is het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gevrijd wordt.

Lees ook: Alles over de menstruatiecyclus

Wanneer vrijen?

Als je een normale cyclus hebt van 28 dagen, vallen de vruchtbare dagen ongeveer in het midden (rond dag 14). Zaadcellen kunnen tot vijf dagen overleven in vagina en baarmoeder, en een eicel kan bevrucht worden gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. De beste kansen op bevruchting heb je dus als je vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong vrijt. Meestal is dit dus vanaf de tweede week, gedurende een tiental dagen. Duurt de cyclus langer, dan valt de vruchtbare periode later. Duurt de cyclus korter, dan valt ze eerder.

Lees ook: Maakt u zich zorgen over de kwaliteit van uw sperma?

Hoe vaak vrijen?

Er wordt soms beweerd dat te vaak vrijen de kwaliteit en de kwantiteit van het sperma vermindert. Uit onderzoek is gebleken dat sperma een betere kwaliteit heeft na een onthoudingsperiode van 2-3 dagen. Anderzijds tonen studies ook aan dat koppels die om de 1-2 dagen seks hebben, een hoger bevruchtingspercentage hebben.

De meeste experten zijn het erover eens dat je het best niet meer dan één keer per dag seks hebt. Maar elke dag of om de dag vrijen tijdens je vruchtbare periode, vergroot wel je kans om zwanger te worden. Probeer dus vaker seks te hebben, maar dwing jezelf niet in een schema. Dat kan voor onnodige stress zorgen. Uiteindelijk is de ideale frequentie om seks te hebben, wat voor jou prettig aanvoelt.

Lees ook: Zwanger worden met endometriose

Hoe vrijen?

Of 'het standje' een invloed heeft op de zwangerschapskans, is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt de zogenaamde ‘missionarishouding’ (waarbij de vrouw op haar rug ligt met de benen opgetrokken en de man bovenop haar ligt, met de hoofden aan dezelfde kant) aanbevolen, omdat de penis hierbij het dichtst bij de baarmoeder komt. Ook ‘op zijn hondjes’ (waarbij de vrouw voorovergebogen zit en de man langs achteren penetreert) zou een aanrader zijn voor wie zwanger wil worden. Minder geschikte standjes zijn die waarbij de vrouw bovenaan zit, of zittend of rechtstaand vrijen.

Lees ook: Is masturberen (ab)normaal of (on)gezond?

Kan je je kansen op een zwangerschap vergroten?

Hoewel je niet minder kans hebt op een zwangerschap als je onmiddellijk na het vrijen rechtstaat, kan het ook geen kwaad om nog even op je rug te blijven liggen. Eventueel plaats je ook een kussen onder de billen om het bekken naar achteren te laten kantelen, zodat de spermacellen in de juiste richting kunnen zwemmen.


Bij zowel mannen als vrouwen zou opwinding de kans op bevruchting vergroten. Hoe langer de man wordt opgewonden vóór de zaadlozing, hoe beter de kwaliteit van het zaad is. Vrouwen worden door opwinding vochtiger, wat de penetratie gemakkelijker en prettiger maakt. Ook zorgt het vocht voor een betere voortbeweging van het zaad. Een orgasme van de vrouw zou de kans op zwangerschap verhogen door de samentrekkingen die ermee gepaard gaan.

Om de kans op een bevruchte eicel te vergroten, kan je beter een douche nemen dan een bad onmiddellijk na het vrijen. Op die manier zit je niet in het water, want dat zou eventueel het spermatransport kunnen bemoeilijken.

Glijmiddelen worden volgens enkele studies afgeraden, omdat ze de kwaliteit van het sperma zouden aantasten. Maar andere studies tonen geen negatief effect op de vruchtbaarheid aan. Glijmiddel zou zelfs gunstig zijn voor je pogingen om zwanger te worden doordat het seks comfortabel genoeg maakt, zodat je vaker zal vrijen. Als je zeker wil zijn, gebruik dan spermavriendelijke merken.

Wees geduldig

Panikeer niet te snel als je niet meteen zwanger geraakt. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, is dat een goed moment om naar de huisarts te gaan. Dat geldt ook voor vrouwen boven de 35 die na een halfjaar actief proberen, nog niet zwanger zijn.


Bronnen:
https://www.degynaecoloog.nl
https://consumed.nl
https://www.zwanger-worden-tips.nl
https://www.healthline.com
https://www.romper.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt