Tips om klaar te komen

In dit artikel
Tips om klaar te komen

dossier

Het niet kunnen klaarkomen (ook wel aangeduid als ‘problemen met het orgasme’ of ‘anorgasmie’) is net zo’n vrouwenprobleem als de voortijdige zaadlozing (te vlug klaarkomen) een mannenprobleem is. Ongetwijfeld hangen deze twee ook met elkaar samen, en treden ze soms tegelijk op. Problemen met het orgasme komen bij vrouwen veel voor. Op grond van onderzoek wordt geschat dat tussen 10 en 40 % van de vrouwen er op een of andere manier een probleem mee heeft. Dat varieert van ‘nog nooit een orgasme gehad’ tot ‘moeite met het bereiken van een hoogtepunt´. Ervaring speelt duidelijk een rol: hoe meer ervaring hoe beter het gaat.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

getty_voeten_seks_relatie_bed_koppel_2022.jpg

© Getty Images

Deze cijfers hebben meestal betrekking op seks met een partner, m.a.w. op een ‘vaginaal’ orgasme. Maar veel vrouwen hebben aleen een ‘clitoraal’ orgasme. Het onderzoek van Masters en Johnson in de jaren zestig, waaruit de centrale rol van de clitoris bij het orgasme bleek, kwam als een bevrijding omdat het nu niet langer ‘onvolwassen’ was om een handje te helpen bij het klaarkomen. Toen later de reactie tegen de jaren zestig inzette, kwam ook het ‘vaginale’ orgasme weer terug door de herontdekking van de G-spot, een wat mysterieus aandoende plek in de vaginawand achter de ingang die nu in geen enkele voorlichtingsartikel of -boek ontbreekt. Opnieuw is daarmee het ideale vrouwelijk orgasme gekoppeld aan penetratie, ook al heeft meer dan de helft daar moeite mee.

Lees ook: Wat is een blinde vagina?

Waarom kan ik niet klaarkomen?

Ook zonder de eis dat er door vrijen klaargekomen moet worden, kunnen vrouwen moeite ervaren met klaarkomen. Niet alleen bij het vrijen, op welke manier ook, zelfs bij het masturberen.

• Wie het niet bij zichzelf kan lukt het bij een partner meestal helemaal niet. De therapie ligt hier voor de hand: de vrouw moet leren aan zelfbevrediging te doen.

• Er wordt niet goed gevrijd, men is te ruw of streelt op de verkeerde plekjes of met de verkeerde techniek. Men moet dus kennis nemen van de anatomie, bijvoorbeeld de plaats van de clitoris ten opzichte van de vagina, en men moet de seksuele respons bij de ander leren herkennen.

• Angst voor controleverlies: Dit komt door algemene geremdheid, onbewust onveilig gevoel bij de partner, maar wordt ook wel verklaard uit negatieve en onplezierige sekservaringen.

• Het probleem wordt verergerd door te veel piekeren van te voren, zichzelf observeren, niet opgaan in het vrijen maar als een toeschouwer aanwezig zijn.

• Stellen hebben vaak al verkeerde oplossingen bedacht: hij houdt zijn orgasme op, en kan langdurig doorgaan, hetzij met vrijen hetzij met manuele of orale activiteit. Als dat niet lukt kan men in een spiraal terechtkomen waarin gevoelens van mislukking en irritatie door elkaar spelen

• Andere mogelijke oorzaken zijn beschadiging van bepaalde zenuwen na een ongeluk, door ontstekingen, na operaties, o.a. het verwijderen van de baarmoeder. Verder kan er sprake zijn van een te lage hoeveelheid testosteron in het bloed of een ziekte van het hormoonstelsel. Ook moet gekeken worden naar de invloed van medicijnen. 

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

Tips om toch klaar te komen

Voor lekker en bevredigend vrijen is een orgasme niet het belangrijkste doel. Waar het om gaat is dat je allebei actief bent, je lustgevoelens voor elkaar de vrije loop laat en daar over en weer van geniet. Dat klinkt ouderwets en het is misschien een open deur, maar het belangrijkste van vrijen is het vrijen zelf en niet het klaarkomen. Maar het is natuurlijk ook zalig om samen met iemand klaar te komen. Het hoeft niet altijd, het hoeft niet tegelijkertijd, en het hoeft niet door penetratie. Als jij je op je eigen manier kunt bevredigen, doe dat dan ook eens waar hij bij is, dus terwijl jullie aan het vrijen zijn. Hij kan je ondertussen ook strelen en kussen en zal zeker mee genieten als jij klaarkomt. Bedenk dat deze manier van vrijen niet minder is dan wanneer je partner jou zou klaarmaken. Maar het omgekeerde is ook niet waar. Het kan heerlijk zijn als iemand je zo verwent - en dat je je zo kunt laten verwennen - dat je een orgasme krijgt. Als je tegelijkertijd je partner leert bevredigen, zul je je ook een stuk vrijer voelen, en dan kan het gebeuren dat je op een gegeven moment klaarkomt door een andere stimulans dan waar je tot nu toe aan gewend bent of die je ooit voor mogelijk had gehouden.

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

Om klaar te komen zijn in het algemeen de volgende factoren van belang: zin, opwinding en voldoende effectieve stimulering.

• Men moet eerst nagaan of de oorzaak van het niet klaarkomen gelegen is in het geen zin hebben. Aseksualiteit is iets anders dan anorgasmie, maar als er geen zin is blijft het orgasme natuurlijk helemaal uit. Het gebrek aan zin kan verschillende oorzaken hebben, die onder ogen gezien moeten worden. De eenvoudigste oorzaak van geen zin hebben kan gelegen zijn in medicijngebruik of testosterontekort, maar er kunnen allerlei andere oorzaken zijn.

• Als er wel zin is, moet je je afvragen hoe vaak je elkaar aanraakt of aanhaalt, met elkaar zoent en streelt, wie daarbij het meeste initiatief toont en wie het meest afwijst. Je kunt dan een paar maanden alleen maar vrijen, om van het idee af te komen dat vaginaal stoten zonder meer tot een vrouwelijk orgasme leidt.

• De vrouw moet actief leren zijn, zichzelf verkennen en bevredigen. Een vibrator kan hierbij van nut zijn. Ook bij het vrijen moet ze zich actief opstellen, niet verwachten dat de partner haar bevredigt. De partner moet niet alle verantwoordelijkheid op zich nemen, de eigen verwachting relativeren.

• Niet aan vrijen beginnen met de gedachte een probleem te gaan verhelpen. Veel beter is het om een tijdje te vrijen zonder klaar te komen, en dan te stoppen, bewaren voor de volgende keer, zodat je elke keer weer zin hebt in plaats van ertegen op te zien. De volgende keer kan over een half uur of over een paar dagen zijn.

• Er zijn geen drankjes of pillen die ineens helpen, wel is het goed om van te voren zoveel mogelijk zin te creëren door een prettige sfeer, uiterlijk en kleding, en de juiste stemming.

• Als het niet op eigen houtje lukt, kan het zinvol zijn eens een arts of seksuoloog te raadplegen.

Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram