Lucide dromen: hoe kan je je dromen sturen?

dossier

Een lucide droom is de toestand waarbij je weet dat je droomt, terwijl je aan het slapen bent. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen ten minste één lucide droom heeft gehad. Hoe kan je zo'n lucide droom opwekken? En kan het ook gevaarlijk zijn?

Lees ook: Dromen: duiding of bedrog?

Wat zijn lucide dromen?

Getty_dromen_slaap_nacht_2022.jpg

© Getty Images

Bij lucide dromen ben je ervan bewust dat de gebeurtenissen die door je hersenen flitsen, niet echt zijn, maar het voelt wel zo aan. Je kan de droom zelfs gaan sturen, alsof je een film regisseert in je slaap.
Lucide dromen komen doorgaans voor tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement), een periode van zeer diepe slaap die gekenmerkt wordt door oogbewegingen, snellere ademhaling en meer hersenactiviteit. Je gaat meestal ongeveer 90 minuten na het inslapen de REM-slaap in. Die slaapfase duurt ongeveer 10 minuten. Zolang je slaapt, wordt elke REM-periode langer dan de vorige. Uiteindelijk kan deze fase wel een uur duren.

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

Voordelen van lucide dromen

Lucide dromen kan enkele voordelen hebben:

  • Minder angst. Het gevoel van controle dat je hebt tijdens een lucide droom, kan je bijblijven en je een gevoel van kracht geven. Dat is handig voor mensen die nachtmerries hebben. Zo kunnen ze hun dromen leren te controleren.
  • Betere motoriek. Sommige studies suggereren dat het mogelijk is om simpele dingen als sneller met je vingers tikken, te verbeteren door te oefenen tijdens je lucide droom. Hetzelfde deel van je hersenen wordt namelijk actief wanneer je de bewegingen uitvoert tijdens een lucide droom als in het echt.
  • Beter problemen oplossen. Lucide dromen helpen vermoedelijk om problemen op te lossen die met creativiteit te maken hebben (zoals een conflict met een andere persoon).
  • Meer creativiteit. Sommige mensen die deelnamen aan lucidedroomstudies, kwamen sneller met nieuwe ideeën of inzichten, soms met de hulp van personages in hun dromen.

Lees ook: ’s Nachts zweten: wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen?

Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Lucide dromen kunnen wel risico’s inhouden:

  • Je slaapkwaliteit kan eronder lijden. Je kan ervan wakker worden en je komt misschien ook weer moeilijker in slaap.
  • Bij mensen met bepaalde psychische stoornissen kunnen lucide dromen de grens tussen wat echt is en wat ingebeeld is, doen vervagen. Mogelijke gevolgen zijn verwarring, delirium en hallucinaties.

Lees ook: Hoe raak je af van angstdromen?

Hoe kan je een lucide droom opwekken?

Er zijn drie technieken die je kan proberen om een lucide droom op te wekken:

  • Het belangrijkste is om te herkennen wanneer je precies aan het dromen bent. Om daarachter te komen, moet je eerst je dromen kunnen onthouden. Iedereen droomt overigens. De vraag is enkel of je bewust of onbewust droomt. Je herinnert je dromen het makkelijkst, als je bij het ontwaken nog even in dezelfde houding blijft liggen en aan niets denkt. Als er herinneringen opborrelen, kan je ze eventueel neerschrijven in een droomdagboek.
  • Herken je droomsignalen: wat maakt je dromen ‘droomachtig’? Wat gebeurt er bijvoorbeeld dat in het echt nooit zou gebeuren? Welke mensen spelen een rol die je anders nooit zou zien? Door deze signalen te herkennen, kan je een droom doorzien.
  • Voer een werkelijkheidstest uit. Tien tot vijftien keer per dag beantwoord je voor jezelf een reeks vragen zoals: Hoe kom ik hier? Wat ben ik aan het doen? En kan dat eigenlijk wel? Uiteindelijk zal deze ‘reality check’ een automatisme worden en zal je hem ook uitvoeren in je droom. Als je geen overtuigend antwoord vindt voor een van die vragen, ben je aan het dromen. Van zodra je dat beseft, kan je de droom gaan sturen.  

Lees ook: Wat is slaapverlamming en wat kan je dan doen?

Bronnen:
https://www.psychologiemagazine.nl
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram