Slaaptherapie dringt gebruik van pillen sterk terug

nieuws Mensen met slaapproblemen die een groepstraining volgen, zijn in 70 à 80 procent van de gevallen geholpen. De slaapkwaliteit is beter en pillen worden zo goed als overbodig. Dat blijkt uit een stand van zaken na anderhalf jaar groepstraining in UZ Leuven.
De deelnemers volgen zes wekelijkse trainingen van twee uur. Daarin krijgen ze uitleg over de slaap en slaaphygiëne, moeten ze strikte gedragsadviezen opvolgen en leren ze hoe ze als het ware hun gedachten kunnen stilleggen met principes uit de cognitieve gedragstherapie en met relaxatieoefeningen. Daarnaast moeten patiënten ander ‘slaapgedrag’ aanleren, bijvoorbeeld door hun tijd in bed drastisch in te perken en hun bed enkel te bewaren voor slapen...
Ondertussen zijn er twintig programma’s afgewerkt en zijn de deelnemers gedurende enkele maanden opgevolgd. Zeven à acht op tien hebben weinig of geen slaapproblemen meer. Hun inslaaptijd is de helft korter, ze worden minder wakker in de loop van de nacht en overdag voelen ze zich fysiek en geestelijk uitgerust, dus energieker. Het medicijnengebruik loopt ook drastisch terug. Bijna alle deelnemers nemen voor het begin van de therapie pillen, soms tweemaal per week, soms tot twee à drie per nacht. Na een training doen ze dat nog maar heel af en toe of helemaal niet meer.
Info: Multidisciplinair centrum voor slaapmonitoring UZ Leuven, (t) 016 34 25 22.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram