slaapmiddelen

Geneesmiddelen die worden gebruikt om slaperigheid of slaap op te wekken of om psychologische spanning of angst te verminderen.

20 tips om beter te slapen

20 tips om beter te slapen
dossier 18/01/2022

Lig je urenlang wakker in bed voor je de slaap kunt vatten? Probeer dan misschien eerst deze tips voor je naar andere middelen grijpt.

lees meer »

Welke soorten verdoving zijn er?

Welke soorten verdoving zijn er?
dossier 30/07/2021

Ga je binnenkort onder het mes, dan zal je wellicht eerst onder verdoving of anesthesie worden gebracht. Welke vorm van anesthesie je precies toegediend krijgt, hangt af van je gezondheidstoestand, de ingreep die je laat uitvoeren en je persoonlijke voorkeur.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Zolpidem - risico van misbruik en verslaving

nieuws 15/01/2019

Het geneesmiddelenagentschap FAGG waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan het nemen van doses van het slaapmiddel Zolpidem die hoger zijn dan de aanbevelingen en aan de afhankelijkheid van dit geneesmiddel.

lees meer »

Nieuwe richtlijn moet patiënten beter helpen

nieuws 8/12/2018

“Moeilijke slapers? Stuur ze op cursus.” Dat is de nieuwe richtlijn die ­Domus Medica zijn huisartsen geeft. De huis­artsenvereniging wil dat patiënten niet meer zo makkelijk slaap- en ­kalmeermiddelen krijgen voorgeschreven. “Er zijn alternatieven, gebruik ze ook.”

lees meer »

Huisarts kan slaapproblemen beter aanpakken

Huisarts kan slaapproblemen beter aanpakken
nieuws 13/11/2018

Er is een nieuwe richtlijn die huisartsen in staat stelt patiënten met slaapproblemen beter te helpen. Zo krijgen huisartsen het advies om goed door te vragen naar de oorzaken van iemands slapeloosheid en om patiënten alternatieven voor slaapmiddelen aan te bieden.

lees meer »

Verhogen slaapmiddelen het risico op Alzheimer?

nieuws 9/10/2018

Slaamiddelen zoals benzodiazepinen en z-medicijnen (zopiclon en zolpidem) verhogen het risico op de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een nieuwe Finse studie gepubliceerd in het tijdschrift Acta Psychiatrica Scandinavica.

lees meer »

Wat zijn de effecten en neveneffecten van slaap- en kalmeermiddelen?

nieuws 4/04/2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft een nieuwe campagne ‘Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen’ gelanceerd. Bedoeling is om zorgverleners en patiënten beter bewust te maken van de risico’s van slaap- en kalmeermiddelen en om gezondere alternatieven onder de aandacht te brengen.

lees meer »

Geen hoger risico op dementie door benzodiazepines

nieuws 15/04/2016

Benzodiazepines - geneesmiddelen die veel gebruikt worden als slaap- en antidepressiemiddel - verhogen het risico op dementie bij ouderen niet. Hoewel er mogelijk wel een relatie is, bestaat er geen oorzakelijk verband, aldus Amerikaanse onderzoekers in The BMJ.

lees meer »

Hoe stoppen met slaapmiddelen?

Hoe stoppen met slaapmiddelen?
nieuws 24/02/2015

Als je moeilijk of niet kan slapen, als je bang bent of stress hebt, kan een arts slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven. De meest voorgeschreven slaap- en kalmeringsmiddelen vallen onder de categorie benzodiazepines.

lees meer »

Geneesmiddelen verhogen valkans bij ouderen

nieuws 2/10/2014

Tien van de 20 meest voorgeschreven geneesmiddelen verhogen de valkans bij ouderen. Dat blijkt uit een studie in Zweden bij meer dan 64.000 mensen van 65 jaar en ouder die na een valpartij in het ziekenhuis moesten opgenomen worden.

lees meer »

Wees voorzichtig met slaap- en kalmeermiddelen

Wees voorzichtig met slaap- en kalmeermiddelen
nieuws 8/06/2014

Als je moeilijk of niet kan slapen, als je bang bent of stress hebt, kan een arts slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven. Slaap- of kalmeringsmiddelen gebruik je best niet te lang, want je kan eraan gewend raken of er afhankelijk van worden.

lees meer »

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

nieuws 22/02/2014

Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar in Nederland hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is meer dan de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen.

lees meer »

Meer slaapstoornissen

nieuws 24/03/2012

Het aantal patiënten met slaapstoornissen neemt toe met de leeftijd. Boven de 50 jaar kampt meer dan 23% van de Belgen met een matige tot ernstige slaapstoornis.

lees meer »

Belg gebruikt te veel psychofarmaca

nieuws 9/12/2011

In de laatste 10 jaar is het aantal psychiatrische problemen in ons land niet gestegen, maar de consumptie van psychofarmaca – kalmeer- en slaapmiddelen, geneesmiddelen tegen depressie, angst wel

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram