- dossierKan melatonine helpen om beter te slapen?
- dossierHartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
- dossierSnurken: oorzaken en behandelingen
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Belg slaapt slecht, maar weet het niet
nieuws
Meer dan vier Belgen op de tien slapen slecht, maar slechts 15 procent is er zich van bewust. Slaapgebrek kan de fysieke en mentale gezondheid aantasten. Dat blijkt uit een enquête van verbruikersorganisatie Test-Aankoop naar aanleiding van de internationale Dag van de Slaap op 21 maart.
Een volwassene heeft minstens 7.45 uur nachtrust nodig om goed te functioneren. Een grote meerderheid (84 procent) van de ondervraagden zegt elke nacht minstens 7 uur te slapen. Zestien procent verklaart zich tevreden te stellen met 6 uur. Maar daarvan geeft tot 90 procent van de vrouwen en 45 procent van de mannen toe dat dat niet volstaat om de batterijen opnieuw op te laden.Drieënveertig procent van de Belgen lijdt aan slaapstoornissen. Maar slechts vijftien procent beschouwt zichzelf als een slechte slaper.
De meest voorkomende klachten zijn moeilijkheden om in slaap te geraken (17 procent), 's nachts wakker worden (29 procent) en een vermoeidheidsgevoel bij het wakker worden (18 procent).
De ondervraagden verklaren hun slaapstoornissen door psychologische problemen, hun nerveuze aard, familiale problemen of fysieke klachten. Ook dagelijkse zorgen of gesnurk van een partner spelen een rol.
Een slechte nacht veroorzaakt bij de meesten irritatie, concentratieproblemen en minder goede reflexen. Bijna de helft is slaperig overdag.
Slechts een kwart van de Belgen die slaapmoeilijkheden heeft, heeft daarvoor al hulp gezocht, meestal bij een huisarts of een psychiater. Bijna driekwart gaf aan dat de slaap nadien verbeterde.
Een kwart van de slechte slapers zegt geneesmiddelen te nemen, soms gewoon op eigen houtje. Meestal nemen ze hun toevlucht tot kalmeermiddelen (65 procent) of antidepressiva (15 procent). Die geneesmiddelen kunnen ernstige bijwerkingen en verslaving veroorzaken, aldus Test-Aankoop.
Enkele gewoonten veranderen volstaat nochtans vaak al om opnieuw de slaap te kunnen vatten. Zo zijn dranken met cafeïne, alcohol, tabak en zware maaltijden voor het slapengaan te vermijden. Elke dag op hetzelfde uur opstaan, regelmatig sporten en overdag niet langer dan 20 minuten slapen, helpen ook.
Test-Aankoop roept de autoriteiten op informatie- en sensibiliseringscampagnes op te zetten over het belang van voldoende slaap. Want dat wordt vaak erg onderschat.
Voor de enquête werden tussen januari en maart 2004 2.634 Belgen ondervraagd.