Slechte slapers zijn vaker verkouden
nieuws
Een slechte slaapkwaliteit, meer bepaald een te korte slaap, verhoogt aanzienlijk het risico op een ontsteking, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid!
Aan de gevolgen van een slaaptekort zijn al ettelijke studies gewijd. Heel wat negatieve effecten werden inmiddels aangetoond zoals bijvoorbeeld obesitas, hypertensie en diabetes. Veel van die studies hebben zich ook geaxeerd op de verstoring van het immuniteitssysteem, dat is het defensie-apparaat van ons organisme tegen agressieve invloeden. En het is ook in deze context dat dit onderzoek zich situeert.
Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië verzamelden zo’n tweehonderd volwassen proefpersonen die ze gedurende een week in een hotel lieten logeren. Het experiment bestond erin hen een verkoudheidsvirus (rhinovirus) toe te dienen via de neus. De duur van hun slaap werd telkens bepaald: minder dan 5 uren per nacht, tussen 5 en 6 uren, tussen 6 en 7 uren, en meer dan 7 uren. Het was de bedoeling om elke proefpersoon minder dan gewoonlijk of net even lang als gewoonlijk te laten slapen. Daarbij werd er ook rekening gehouden met een reeks parameters zoals bv. zijn/haar reactie op stress, het tabaks- en alcoholverbruik, de socio-economische groep waartoe ze behoren ...
Wat werd er vastgesteld?
Het is heel eenvoudig, hoewel de gevolgen enorm zijn! Een te korte slaap (minder dan 6 uren) geeft viermaal meer risico op het ontwikkelen van een verkoudheid dan een bevredigende slaap (7 uren of meer). De coördinators van deze studie, die ook rekening hielden met alle genoemde parameters, gaan ervan uit dat deze aanzienlijke risicotoename alleen maar kan worden toegeschreven aan het slaaptekort en de impact ervan op de brozer geworden immuniteit. Het verkoudheidsvirus krijgt hierdoor een gunstiger actieterrein en logisch gezien mogen we ervan uitgaan dat dat ook geldt voor bepaalde microben. Alweer een goede reden dus om ervoor te zorgen dat je voldoende uren slaap hebt!