Tien tips tegen lichaamsgeur

nieuws Sommige mensen hebben van nature een sterke en soms onaangename lichaamsgeur. In medisch vakjargon wordt dat ook wel bromhidrosis genoemd. Dat heeft meestal niets met een gebrekkige hygiëne te maken maar met overmatig zweten. Zweet heeft van zichzelf geen geur, maar het wordt door huidbacteriën afgebroken tot vetzuren die de geur geven. De lichaamsdelen die het sterkst geuren zijn die waar zweet niet gemakkelijk kan vervliegen, zoals de oksels, voeten en lies.

1. Was jezelf dagelijks met een milde zeep. Spoel zeepresten weg en goed afdrogen. Droog vooral de huid tussen de tenen goed af.

2. Epileer je oksels.

3. Draag schoenen, kousen en kleding uit natuurlijke of ademende materialen.

4. Wissel regelmatig van kleren, draag zeker niet de kleren die je de dag ervoor al gedragen hebt.

5. Draag niet elke dag dezelfde schoenen, maar wissel af. Zo krijgen vochtige schoenen de kans om te drogen.

6. Verander desnoods gedurende de dag van sokken.

7. Loop zoveel mogelijk blootsvoets.

8. Gebruik een niet irriterende deodorant of antitransparant. Ze zijn verkrijgbaar in verstuivers, sticks, rollers etc. Een deodorant camoufleert de zweetgeur met een parfum of geurstof, maar vermindert het zweten niet. Het bevat meestal wel een bacterieremmend middel zoals chloorhexidine. Een antitranspirant remt tijdelijk de zweetproductie door de aluminiumzouten die het bevat, en heeft meestal ook een antibacteriële werking. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zijn deze aluminiumzouten niet schadelijk voor de gezondheid.
Geparfumeerde producten kunnen soms wel irritaties veroorzaken. Er bestaan tegenwoordig ook deodorants zonder parfum.
Gebruik deodorant en antitransparant op een schone, droge huid voor de beste werking. Als je al zweet, wordt de deodorant namelijk grotendeels geneutraliseerd door het vochtlaagje op de huid.
Voor gebruik even schudden met roller of bus, dan zijn de deodorant-ingredienten het beste gemengd en werkzaam.

9. Als je echt buitensporig zweet, kan de huisarts of dermatoloog sterkere producten voorschrijven op basis van aluminiumhydroxychloride of aluminiumchloride hexahydraat. Deze producten moeten ’s nachts aangebracht worden in de oksel of op de overmatig zwetende extremiteit, in het begin dagelijks later één of twee keer per week.

10. Contacteer een arts indien:
• u huiduitslag heeft
• u last heeft van vaginale of anale afscheiding
• u plots overmatig begint te zweten
• uw zweet duidelijk van geur verandert zoals een visgeur, ammoniak, een fruitgeur...
Dat kan wijzen op een of andere aandoening zoals een stofwisselingsstoornis, een schimmelinfectie (bv. atleetvoet), diabetes, enz.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram