- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
- dossier‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?
Grashockey is een sport voor iedereen!
nieuws
Grashockey is de oudste ‘balsport met stick’ (of club) ter wereld. De oudste afbeelding die men heeft teruggevonden dateert van 2000 jaar voor onze jaartelling. Het wordt gespeeld door twee teams van 11 spelers op een terrein (vaak met een synthetische ondergrond) van 91,4 m lang en 55 m breed. Het is een bijzonder complete fysieke activiteit die tegelijkertijd reactiesnelheid, behendigheid, uithoudingsvermogen en fysieke kracht vergt. Voor wie is deze sport aangewezen en waar is ze goed voor?
Grashockey biedt heel wat voordelen. Om te beginnen zijn er diverse mogelijkheden om die sport te beoefenen. Het kan zowel door mannen als vrouwen gespeeld worden, zowel door kinderen als volwassenen. Het reglement is niet echt ingewikkeld en tijdens de training en de matchen ontwikkel je een goede bewegingscoördinatie, een prima behendigheid en een excellente fysieke conditie in het algemeen.
Aangezien je bij grashockey afwisselend intense en gematigde inspanningen levert, helpt de sport je om vet en calorieën te verbranden. Ze dynamiseert namelijk je spierstelsel, vooral de billen en de dijspieren. En zoals andere teamsporten is het een goede ‘levensschool’.
Omdat grashockey wordt gespeeld met een stick in composietmateriaal en een harde plastic bal van 160 g, is de sport toch niet zonder blessurerisico’s. Zoals andere contactsporten kan het spierletsels (scheur of verrekking) veroorzaken, gewrichtsletsels (verstuiking), kneuzingen en zelfs breuken. Sinds het seizoen 2015-2016 heeft de internationale federatie (FIH) het gebruik van gezichts- en scheenbeenprotectie dan ook verplicht.