Opwarmen voor het skiën/snowboarden
nieuws
Elke skidag hoort te beginnen met een opwarming. Ook na een lange pauze en liefst als je net uit de lift komt moet je de spieren even opwarmen. Met koude, stramme spieren een moeilijke piste afduiken, is om moeilijkheden vragen. Jonge mensen die veel aan sport doen, kunnen zich wat meer veroorloven dan de wat oudere skifanaten, maar ze zijn zeker niet immuun voor letsels als ze zich niet opwarmen.
Reken voor een warming-up tien tot vijftien minuten. Alle inspanningen waarbij je hartslag opgedreven wordt, zijn goed voor de opwarming. Stevig doorstappen naar de lift behoort er toe, maar de afkoeling bij het aanschuiven en het stilzitten in de lift doen het nuttige effect weer teniet. Ter plaatse springen, lopen, diep door de benen buigen, enz. zijn allemaal prima. Vervolgens kun je overschakelen naar stap- en loopbewegingen met de ski’s aan, liefst ergens aan de zijkant van de piste. Als je op lichte pistes skiet, kun je een deel van de opwarming eventueel op de piste uitvoeren tijdens korte stops.
Ook rek-of stretching-oefeningen voor u op de piste gaat (en als u ze ’s avonds verlaat) zijn zeer nuttig. Rekken vergroot de soepelheid en ontspanning van de spieren, iets wat broodnodig is voor een maximale lenigheid tijdens het skiën. Sommige rekoefeningen zijn ook uitstekend om spierkrampen te verhelpen.
U moet echter niet met rek-oefeningen beginnen als u al op de piste staat. Rekken is een techniek die u vooraf moet leren, liefst onder begeleiding, bv. van een kinesist of een ervaren begeleider in een fitnesscentrum. Alleen op die manier bent u zeker dat u telkens de juiste uitgangspositie aanneemt en niet fout tewerk gaat. Foutieve, gevaarlijke of overhaast uitgevoerde rekoefeningen kunnen immers ook letsels veroorzaken.
Lees ook: Ski-stretching oefeningen - Tijd nemen voor opwarming