Nieuwe richtlijnen in verband met plotse hartdood

nieuws Volgens de nieuwe Europese richtlijnen voor cardiologen zou iedereen die een eerstegraads familielid heeft die is overleden aan plotse hartdood ("sudden cardiac death") gescreend moeten worden met echocardiografie en ECG.
Hypertrofie (vergroting) van het hart is de belangrijkste oorzaak van plotse hartdood bij jongeren. Ook is het een belangrijke oorzaak van hersenberoertes. Harthypertrofie komt bij ongeveer 0,2% van de bevolkign voor. Hartkloppingen, een beklemd gevoel in de hartstreek (angina), oververmoeidheid bij inspanning, kortademigheid en een licht gevoel in het hoofd zijn herkenbare symptomen. Bij jongeren zouden symptomen als onverwachte bewusteloosheid (vooral bij inspanning) en hartritmestoornissen ook een reden kunnen zijn om iemand te screenen.
Bovendien zijn preventieve maatregelen mogelijk, bijvoorbeeld met implanteerbare defibrillatoren, medicamenten en chirurgische ingrepen of septum ablatie.

Lees ook: Hartziekten en plotse dood (acute hartdood )

Lees ook: Hartritmestoornissen en sport


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram