Oproepen naar Zelfmoordlijn blijven stijgen

nieuws In 2016 beantwoordden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 14.559 oproepen. Dit is 3 % meer dan in 2015. Oproepers naar de Zelfmoordlijn hebben vaak vergevorderde zelfmoordgedachten, zo blijkt uit de analyse van de gesprekken.

Aantal beantwoorde oproepen blijft stijgen
Het aantal oproepen naar de Zelfmoordlijn stijgt jaar na jaar. Om het stijgend aantal oproepen te kunnen beantwoorden, werd de voorbije jaren sterk ingezet op het aanwerven en opleiden van nieuwe vrijwilligers en werkt de Zelfmoordlijn sinds 2013 samen met Tele-Onthaal. Zo krijgen bellers naar de Zelfmoordlijn, wanneer alle medewerkers reeds in gesprek zijn, de mogelijkheid hun oproep te laten doorschakelen naar Tele-Onthaal. Op die manier kan beter worden ingespeeld op onverwachte pieken en kunnen meer mensen meteen een gesprek krijgen.

Urgentie
De beantwoorders van de Zelfmoordlijn proberen samen met de oproeper een crisis te overbruggen. De urgentie is vaak hoog: ongeveer vier keer per week wordt een vrijwilliger geconfronteerd met een oproeper die op het punt staat een poging te ondernemen. In ruim 20 % van de gesprekken is er sprake van een concreet uitgewerkt plan. Minstens een derde van de oproepers ondernam eerder een suïcidepoging.

In een gesprek met iemand die aan zelfdoding denkt, is het essentieel dat deze persoon zich begrepen voelt en dat er ruimte wordt geboden om open over de zelfmoordgedachten te spreken. Tijdens het gesprek proberen de oproeper en de vrijwilliger samen de suïcidale vernauwing te verbreden, om zo tot een – hoe miniem ook – uitzicht te komen.

Eenzaamheid en zich onbegrepen voelen
Zelfdoding is steeds het gevolg van een complex samenspel aan factoren. Dit blijkt ook uit de analyse van de gesprekken aan de Zelfmoordlijn. De problemen die de oproepers ervaren zijn divers, maar in alle leeftijdsgroepen komen ‘eenzaamheid’ en ‘zich niet begrepen voelen’ naar voor als de meest geregistreerde problemen.
• Bij 57,8 % van de oproepers ouder dan 70 is eenzaamheid zelfs de belangrijkste onderliggende problematiek.
• Bij jongeren onder de 20 jaar wordt daarnaast vaak pesten en/of mishandeling aangehaald. Bij de jongvolwassenen en volwassenen vult ‘financiële problemen’ het probleem van eenzaamheid aan.

Meer info:
www.preventiezelfdoding.be
https://www.zelfmoord1813.be/blog/oproepen-naar-zelfmoordlijn-blijven-stijgen


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram