Oorsmeer toont hoeveel stress je hebt

123m-oor-oren-22-10-19.jpg

nieuws Oorsmeer ziet er misschien vies uit, maar het zou van groot nut kunnen zijn bij het diagnosticeren en monitoren van een heel aantal gezondheidsproblemen, in de eerste plaats mentale en stressgerelateerde aandoeningen. Het geeft namelijk een goed idee van hoeveel cortisol, het zogenaamde stresshormoon, je lichaam over een lange periode aanmaakt. Onderzoekers ontwikkelden een handig apparaatje waarmee iedereen zelf thuis een monster van zijn eigen oorsmeer zou kunnen afnemen.

Cortisol wordt het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij alle vormen van stress, zowel fysiek als psychologisch. Een analyse van je cortisolniveau kan veel informatie bieden over de mate van stress waaraan je blootgesteld wordt, wat het interessant maakt voor het diagnosticeren van mentale problemen, zoals depressie, en stressgerelateerde aandoeningen.  
Stress over lange periode
In principe kan je iemands cortisolniveau afmeten uit een staal van bloed, urine, speeksel en haar. Maar zo krijg je enkel een beeld van iemands cortisolniveau (en dus stressgehalte) over een korte periode en niet over een lange periode. Deze resultaten worden ook beïnvloed door meerdere factoren, zoals iemands voedselpatroon en alcoholgebruik. Bij haar stelt zich eveneens het probleem dat niet iedereen over voldoende haar beschikt. Een team van onderzoekers, geleid door de Britse universiteiten University College London en King’s College London, vond nu een manier om iemands chronische cortisolniveau efficiënt te testen via oorsmeer.
Toestel lijkend op wattenstaafje
De wetenschappers ontwikkelden een apparaatje waarmee iedereen gemakkelijk een monster van zijn eigen oorsmeer kan nemen. Het lijkt op een wattenstaafje maar heeft ook een soort ‘rem’ dat ervoor zorgt dat het niet te diep in het oor gaat, om oorschade te voorkomen. Ze testten het toestel op 37 proefpersonen, van wie ze ook monsters van oorsmeer afnamen met een ander apparaat en daarnaast ook haar- en bloedstalen.

De gegevens over iemands cortisolniveau bleken duidelijk meer stabiel in de analyse van oorsmeer. Met het nieuwe apparaat konden de testen bovendien sneller, goedkoper en efficiënter gebeuren dan ooit tevoren. Het nemen van een oorsmeermonster veroorzaakte geen stress, zodat de resultaten daardoor niet beïnvloed werden.
Eerst voor mentale aandoeningen
Uitgebreidere proeven zijn nodig om de resultaten te bevestigen, maar de onderzoekers zijn al bezig met het opstarten van een bedrijfje om het apparaat naar de markt te brengen. Ze richten zich ten eerste op mentale aandoeningen. Het toestel zou zorgverleners een bijkomend instrument verschaffen om nauwkeurigere diagnoses te stellen en zo beter een behandeling  op maat te bieden. Het apparaat zou mogelijk zelfs kunnen helpen om te achterhalen of iemand wel of niet nood heeft aan antidepressiva. 

De onderzoekers willen ook nagaan of ze met het toestel de bloedsuikerspiegel van mensen kunnen testen, om zo het monitoren van diabetes te vergemakkelijken. Ook zou het eventueel ingezet kunnen worden om mensen te testen op antistoffen tegen covid-19, om te zien of ze de ziekte al hebben gehad. Daarnaast bestaan er zeldzame cortisolgerelateerde aandoeningen, zoals de ziekte van Addison en het syndroom van Cushing, waarvoor de methode van groot nut zou kunnen zijn.

Bronnen:
https://www.ucl.ac.uk
https://www.bbc.com
https://www.theguardian.com
https://www.medicaldaily.com
https://www.cell.com

Lees ook: Bewegen in natuur helpt tegen stress

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt