Mindmates: studenten waken over elkaars mentale gezondheid
nieuws
1 op de 5 studenten kampt met depressieve klachten, 1 op de 6 heeft angstklachten, 1 op de 10 heeft al aan zelfdoding gedacht en 1 op 100 ondernam al een poging. Dat blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Ook alcohol vormt een niet te onderschatten probleem onder studenten.
Internationaal kampt tot 30% van de studenten mogelijks met alcoholproblemen. Aan de KU Leuven ligt dat cijfer lager, rond 16%.
Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 20% van de studenten met psychische problemen ook effectief in behandeling gaan. Behandeling is niet onbelangrijk want uit de cijfers blijkt dat ernstige psychische problemen niet zomaar verdwijnen maar blijven aanhouden in de studententijd: 75% van de studenten die in hun eerste jaar met zelfmoordgedachten kampte, heeft die nog in het laatste jaar.
Mind Mates
Daarom ging de KU Leuven van start met het project Mind Mates, een online platform rond emotionele gezondheid. Die moet alle studenten en het personeel leren sneller mentale problemen te herkennen.
Studenten vinden daar informatie over psychische stoornissen en beschikbare hulp. Studenten kunnen daar ook een zelftest over hun mentale toestand uitvoeren. Daarmee wil de universiteit haar studenten aansporen om bewust bezig te zijn met emotionele gezondheid, zowel bij zichzelf als bij hun medestudenten.
Mind Mates biedt workshops aan, waarin studenten leren om signalen van emotionele problemen herkennen bij zichzelf en bij elkaar. Ze oefenen hoe je dit best aankaart en komen te weten waar je terecht kan voor hulp.
Studenten kunnen ook een stap verder gaan en hun medestudenten met emotionele problemen ondersteunen als buddy. Vaak is een luisterend oor en het doorbreken van sociaal isolement al een grote eerste stap naar een oplossing of naar het zoeken van hulp.
Nood aan meer info? zie ook www.zelfmoord1813.be |