Ontspannen tijdens de blok

nieuws Iedereen heeft af en toe nood aan een pauze tijdens het studeren. Je kan namelijk niet altijd even geconcentreerd bezig blijven. Als je concentratie minder is, neem je ook steeds minder informatie op. Op dat ogenblik is het aangeraden om even te stoppen met studeren, ook al denk jij misschien dat alles wat niet studeren is tijdverlies is.

Tijdens zo’n pauze gun je je hersenen de tijd om de geziene leerstof te verwerken en tegelijk laden ze zich opnieuw op om nadien terug op volle toeren te werken. Hierdoor studeer je dus meer in minder tijd en neem je de leerstof ook beter op.
Algemeen wordt aangenomen dat een mens zich niet langer kan concentreren dan één a twee uren en je dus best regelmatig een korte pauze – van bijvoorbeeld een kwartiertje - tijdens het studeren inlast.

Tijdens de momenten dat je niet studeert, is het de bedoeling dat je hersenen de mogelijkheid krijgen om de geziene leerstof te verwerken en zich weer op te laden. Tussen twee studeersessies door gaat je aandacht dus niet naar de leerstof, maar naar iets wat jij leuk vind om te doen en waarvan jij écht ontspant. En dat kan voor iedereen anders zijn: een bad, even fietsen, wandelen, in de tuin werken… Door tijdens je pauzes even te bewegen in de frisse buitenlucht kunnen je hersenen telkens weer zuurstof opnemen. Die zuurstof is belangrijk om nadien je aandacht terug bij de leerstof te houden.

Ben je niet sportief aangelegd, dan kan een of andere ontspanningstechniek je misschien helpen. Het internet staat vol van ademhalingsoefeningen, yoga- en meditatietechnieken.
Een voorbeeld om te ontspannen is de buikademhaling:
• Ga zo gemakkelijk mogelijk liggen of zitten
• Leg je rechterhand op het midden van je borst en je linkerhand op je buik
• Adem langzaam in
• Als je merkt dat je hand op je buik hoger stijgt dan de hand op je borst, dan heb je de juiste ademhaling te pakken
Ook je ademhaling tellen kan helpen je te ontspannen:
• Adem eerst een paar keer diep in en uit zodat je ademhaling langzaam en rustig is
• Adem vervolgens uit en tel tegelijk tot één. De volgende keer dat je uitademt tel je tot twee, nadien tot drie,… herhaal dit tot je vijf tellen uitademt
• Herhaal deze cyclus enkele keren.

Te lang pauzeren
Tijdens een pauze kan je snel afgeleid raken door andere zaken die niets met je studies te maken hebben. En voor je het weet lopen je pauzes veel langer uit dan je had gehoopt. Plan dus op voorhand duidelijk in hoe lang je wenst te ontspannen en wat je tijdens die pauzes precies gaat doen. Zet desnoods een wekker die je waarschuwt wanneer het tijd is om verder te blokken.

Foute ontspanning
Een goede ontspanning zorgt er voor dat je hersenen de mogelijkheid krijgen om de geziene leerstof te verwerken, maar gunt ook je brein de mogelijkheid zich terug op te laden. En dat doe je door je hersenen de rust te gunnen die ze nodig hebben. Je kan dus beter geen computerspel spelen of de tekst van je toneelstuk beginnen inoefenen.

Gun tijdens een pauze je ogen ook even rust, ze hebben zich hard moeten inspannen. Begin dus niet meteen TV te kijken of op je computer te tokkelen.
Als je pauze neemt, neem dan ook écht een pauze en verlaat even je studeerruimte

Lees ook: Tips om je kind bij te staan tijdens de examens

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram