- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- dossierFruit na de maaltijd, is dat gezond?
- dossierTanderosie herkennen en herstellen
- dossierHoe gezond zijn noten?
- boeken/interviewsGezonde tussendoortjes: tips van diëtist Sanne Mouha
Europees Voedselagentschap wil grenswaarde voor toegevoegde suiker
nieuws
De European Food Safety Authority (EFSA) wil in 2020 een grenswaarde gaan geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren. Dit is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose-intolerantie, insulineresistentie en tandbederf te bestrijden.
Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben EFSA gevraagd om een onderzoek naar toegevoegde suikers uit te voeren. Voor het onderzoek richt EFSA een ad-hoc werkgroep op. Deze werkgroep krijgt expertises op het gebied van epidemiologie, voeding, blootstelling aan voeding, voeding gerelateerde chronische ziekten en tandheelkunde. De Scandinavische landen mogen het wetenschappelijk onderzoek observeren, omdat dit op hun verzoek gebeurd.
Volgens het Diabetes Fonds onderschatten Nederlanders de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen. Nederlanders denken dat ze zo’n tien suikerklontjes (40 gram) per dag eten. In werkelijkheid eten consumenten gemiddeld dertig suikerklontjes (122 gram) per dag. Suiker zit in veel producten verstopt. Volgens 85 procent van de Nederlanders helpt een flinke suikerreductie in producten pas echt. Zij vinden dit een rol van de fabrikanten.