Zijn teken gevaarlijk?

Fotolia_dier-tekenbeet-teek-apr-2015.jpg

nieuws Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Na enkele uren kan deze jeuk veroorzaken. Wanneer de teek besmet is met een bacterie, kunt u er wél ziek van worden.

• België
De bacterie Borrelia burgdorferi is de meest voorkomende ziekmakende bacterie die in België door teken wordt overgedragen. Als de teek besmet is met die bacterie, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Uit gegevens van het Referentiecentrum voor Borrelia burgdoferi blijkt dat in ons land jaarlijks ongeveer 500 mensen besmet worden.
De kans dat u na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt is echter zeer klein: men schat dat in België maximaal 1 à 5% van de mensen met een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. Ten eerste is slechts een klein deel van de teken bij ons besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Ook wanneer de teek besmet is, is het niet zeker dat u de ziekte krijgt. Daarvoor moet de teek minstens 12 tot 24 u op de huid gezeten hebben. Het is dus van groot belang om de teek zo snel mogelijk op de correcte manier te verwijderen.

• Centraal-Europa
In Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije …) kunnen de teken ook besmet zijn met een virus dat ontsteking van de hersenvliezen en/of van het hersenweefsel kan veroorzaken. Gelukkig kunt u zich laten vaccineren tegen dat virus. Tegen Borrelia is er geen vaccin beschikbaar

Hoe een tekenbeet voorkomen?
Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loopt u het grootste risico op een tekenbeet. Teken zijn heel het jaar door aanwezig, maar pas bij temperaturen boven de 10° C worden ze actief.

U kunt op een aantal manieren de kans op een beet van een teek verminderen.
• Draag gesloten schoenen.
• Doe een lange broek aan en stop uw broekspijpen in uw sokken.
• Draag lichtgekleurde kledij met lange mouwen.
• Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind; laat hen daarom een pet dragen als extra bescherming.
• Vermijd contact met struikgewas en hoog gras, blijf zoveel mogelijk op de paden.
• Gaat u naar een (natuur)gebied waar veel teken voorkomen, dan kunt u de huid insmeren met insectenwerende middelen op basis van 40% DEET. Die bieden slechts tijdelijk bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20% DEET. Lees aandachtig de bijsluiter.
• Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier.
• Controleer na werkzaamheden in de tuin of een uitstapje in bos en natuur uw lichaam en uw kleding op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken.

Wie loopt extra risico om besmet te raken?
Iedereen kan via een tekenbeet besmet raken en de ziekte van Lyme krijgen.
• Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn zoals boswachters of hoveniers en militairen, lopen meer risico op tekenbeten.
• Mensen die veel recreëren in het groen (zoals wandelaars en kampeerders)
• Kinderen (door buitenspelen).

Bronnen:

www.zorg-en-gezondheid.be

www.wiv-isp.be/epidemio

www.weekvandeteek.nl 

www.tekenradar.nl 

www.rivm.nl

www.diliguide.nl

www.nvdv.nl

www.hpa.org.uk

 www.lymevereniging.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram