Hoe kan je nagelriemen best verwijderen?

123-knagen-nagels-11-23.jpg

dossier

De nagelriem is een laagje doorzichtige huid aan de onderkant van je vinger of teen, ook gekend als het nagelbed. Dit laagje beschermt nieuwe nagels tegen bacteriën wanneer ze uit de nagelwortel groeien.

Het gebied rond de nagelriem is kwetsbaar: het kan droog, beschadigd en geïnfecteerd raken. Daarom is het belangrijk dat je dit hele nagelgebied verzorgt en schoon houdt, zodat je nagels gezond blijven.

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Nagelriemen verzorgen

Verzorging van de nagelriemen gebeurt in eerste instantie van binnenuit. Aangezien onze nagelriemen en nagels onze algemene gezondheid weerspiegelen, raden sommige dermatologen aan om dagelijks een multivitamine met biotine, zink en vitamine D te nemen.

Vermijd verder producten die je handen en nagels uitdrogen, zoals afwasmiddel en nagellakremover met aceton. Tijdens het afwassen kan je bijvoorbeeld handschoenen aantrekken om je nagels te beschermen. Nagellak kan je gelukkig ook verwijderen met acetonvrije producten.

Daarnaast is hydratatie van de nagelriemen heel belangrijk. Net zoals je huid, kunnen nagelriemen droog worden en daardoor gaan barsten, vervellen en schilferen. Let bij het hydrateren op de timing: van zodra je klaar bent met je handen te wassen, bevochtig je het nagelgebied met een hydraterende crème of zalf. Met nagelriemolie of vaseline bijvoorbeeld blijven je nagels goed soepel.

Pluk of trek niet aan de velletjes rond je nagelgebied. Losse velletjes op je nagelriemen kan je wegfrezen. Je gebruikt daarvoor het puntje van een peervormige diamantfrees. De techniek van het frezen moet je goed onder de knie hebben, zodat je zeker niet te ver freest en je nagels beschadigt. Wil je zeker zijn, dan laat je het frezen het best over aan een gediplomeerde schoonheidsspecialist die op de hoogte is van alle do’s-and-don’ts.

Het knippen van nagelriemen raadt men doorgaans af, zelfs als dat in een nagelstudio gebeurt. Nagelriemen beschermen namelijk zowel je nagels als de huid eromheen tegen infecties. Als je ze knipt, is het makkelijker voor bacteriën en ziektekiemen om binnen te dringen, wat kan leiden tot infecties. Beter is het om de nagelriem terug te duwen en losse huid en hangende nagels te knippen.

Lees ook: Hoe voorkom je dat nagellak gaat afschilferen?

Nagelriemen terugduwen

Een nagelriem terugduwen, vereist een speciale techniek. Doe je het fout, dan kan je een opstaand randje droge huid krijgen. Dit kan barsten, waardoor de nagelriem alsnog wordt beschadigd.

Voordat je de nagelriem terugduwt, moet je hem dus eerst zacht maken met nagelriemolie. Vervolgens gebruik je een nagelriemduwer of bokkenpootje om de nagelriem voorzichtig terug te duwen langs het nagelbed. Het materiaal waaruit het bokkenpootje gemaakt is, mag niet ruw of hard zijn, zodat je de nagelplaat zeker niet beschadigt.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com


Lees ook: Hoe behandel je een nagelriemontsteking?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram