IPL-ontharing: nadelen en voordelen

In dit artikel
IPL-ontharing: nadelen en voordelen

dossier

Zomerweer betekent voor velen gladgeschoren benen. Maar je haartjes scheren, waxen of epileren is vaak tijdrovend en niet altijd efficiënt. Een duurzamere manier om te ontharen is IPL. We zetten de voor- en nadelen van deze techniek op een rij.

Lees ook: Groeit haar sneller of dikker na het scheren?

Wat is IPL-ontharing?

IPL - dat staat voor Intense Pulsed Light - is een vorm van langdurige ontharing. Als je deze methode laat uitvoeren door een professional, wordt het haarzakje vernietigd met behulp van licht, net als bij een laserbehandeling. Het verschil tussen IPL-ontharing en ontharen met laser is dat men bij IPL licht van verschillende golflengtes (meerdere kleuren) gebruikt.

IPL-apparaten die je zelf thuis kan gebruiken, zijn afgeleid van de professionele methode. Ze werken met warm, zacht licht om het haar in een rustfase te brengen. Het licht wordt geabsorbeerd door de melanine in het haarzakje, waardoor het haar bij de wortel loslaat en uitvalt. 
Bij IPL (lichtflitsen) is het licht veel minder sterk dan bij laser, waardoor de haarzakjes enkel verzwakt worden en het resultaat dus slechts tijdelijk is. 

Wat zijn de voordelen?

  • Hoewel je haartjes niet permanent wegblijven na IPL, houdt het resultaat toch langer aan dan wanneer je scheert of waxt. De huid rondom wordt ook niet beschadigd.
  • Je kan een IPL-behandeling makkelijk zelf thuis uitvoeren. Zulke handapparaten zijn heel veilig en relatief pijnloos, aangezien er minder intens licht gebruikt wordt dan wanneer een professional het uitvoert.
  • Je kan met IPL-ontharing haren op het grootste deel van het lichaam behandelen, zoals de bovenlip, kin, oksels, armen, buikspieren en bikinilijn. IPL is niet geschikt voor de 'binnenste delen' van de bikinilijn, daarom mag je IPL nooit gebruiken op de kleine schaamlippen, de vagina en de anus.

Lees ook: Laserontharing: prijs en procedure

Wat zijn de nadelen?

  • IPL is niet voor iedereen geschikt. De techniek werkt het beste bij mensen met van nature donkerblond, bruin of zwart haar. Wit, grijs, lichtblond of rood haar bevat niet genoeg melanine in het haarzakje om het licht te absorberen en het gewenste resultaat te geven. Dezelfde beperkingen gelden ook voor de huidskleur: IPL is het meest effectief voor mensen met een zeer lichte tot donkerbruine huidskleur, maar is niet geschikt voor mensen met een zeer donkere huidskleur.
  • Een ander nadeel is dat de resultaten bij IPL-ontharing niet permanent zijn. Herhalingen zijn altijd nodig om je gladde huid te behouden. Na een reeks behandelingen bij een professional blijven de haren voor langere tijd weg, meestal tot twaalf maanden. Ga je thuis zelf aan de slag met een IPL-toestel, dan moet je de behandeling elke vier tot acht weken herhalen om het resultaat te behouden.

Lees ook: Is schaamhaar scheren gevaarlijk?

Is IPL gevaarlijk?

Als je de richtlijnen volgt, is IPL een veilige methode voor langdurig ontharen. Toch kunnen bepaalde personen IPL beter vermijden, namelijk zwangere vrouwen en mensen die bloedverdunners gebruiken. Ook mensen met huidaandoeningen maken beter geen gebruik van IPL, meer bepaald:

  • Mensen die het acnemedicijn tretinoïne gebruiken
  • Mensen die gevoelig zijn voor keloïdelittekens of ernstige littekens hebben
  • Mensen die recent ernstige zonnebrand hebben opgelopen

Zoals bij elke medische ingreep bestaat ook bij IPL een klein risico op complicaties, zoals pijn, huidverkleuring, zwelling, infectie, bloeding, littekenvorming en korstvorming.

Lees ook: Psoriasis: waarop letten bij het ontharen?

Bronnen:
https://www.huidinfo.nl
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram