Helmbehandeling baby’s niet effectief

nieuws Een helmbehandeling voor gezonde baby’s met een matige tot ernstige schedelafplatting blijkt niet effectief, kost veel geld en leidt bovendien tot bijwerkingen. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Universiteit Twente, Radboudumc en TNO in een studie in het British Medical Journal. De helm wordt vaak voorgeschreven en werd tot voor kort zelfs vergoed door de basisziektekostenverzekering. Dit, terwijl er nog geen goed onderzoek was uitgevoerd waarin de effecten van helmbehandeling waren vergeleken met het afwachten van de natuurlijke herstelgroei. Op grond van de onderzoeksresultaten raden de onderzoekers een helmbehandeling voor baby’s met een matige tot ernstige schedelvervorming dan ook af.

In Nederland wordt bij een op de vijf baby’s in de eerste levensmaanden schedelvervorming vastgesteld. Dit kan ontstaan doordat de schedel van een baby nog relatief zacht is en het hoofd snel groeit, en omdat een baby veel op de rug ligt. Schedelvervorming is een cosmetisch probleem, en kan worden behandeld met een zogenoemde redressiehelm. Hierbij moet de baby vanaf vijf à zes maanden oud 23 uur per dag een helm dragen tot hij een jaar oud is. Tot begin 2013 kregen in Nederland jaarlijks ongeveer 4000 baby’s een helm.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram