Buikomtrek, niet BMI beinvloedt risico op prostaatkanker

nieuws Mannen met een dikke buik (‘Michelinbandjes’, gemeten aan de hand van de buikomtrek en de verhouding tussen de buikomtrek en de heupen) hebben een grotere kans op ernstige prostaatkanker dan mannen met een kleinere buikomtrek. Hoe groter de buikomtrek en hoe ongunstiger de buik-heupverhouding, hoe groter de kans op kanker.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in 8 Europese landen, gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention (1 November, 2008). Zwaarlijvigheid (gemeten aan de hand van de Body Mass Index, BMI) bleek geen riicofactor te zijn. Integendeel zelfs: bij manneen met een lage BMI maar met een hoge middenomtrek, lag de kans op prostaatkanker hoger dan bij mannen met een hogere BMI.
Bij deze studie werden bijna 130.000 mannen gedurende 8,5 jaar opgevolgd. 2446 daarvan ontwikkelden prostaatkanker tijdens de studieperiode.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram