Tests met vaccin tegen prostaatkanker
nieuws
Het ZNA-ziekenhuis Middelheim in Antwerpen test een vaccin tegen prostaatkanker.
Het gaat om een therapeutisch vaccin dat erop gericht is om protstaatkankercellen te doden bij patiënten, die al getroffen zijn door de ziekte. Het vaccin bestaat uit prostaatkankercellen die zo veranderd zijn dat ze niet meer kunnen delen. Wel kunnen ze het immuunsysteem van de patiënt ertoe aanzetten prostaatkankercellen te detecteren en te doden
In eerste instantie krijgen zieken met een vergevorderde vorm van prostaatkanker, die niet meer reageren op de gebruikelijke hormoonbehandelingen, het vaccin toegediend. De resultaten van de eerste tests zouden nog voor het eind van dit jaar gekend zijn.
Het in Antwerpen geteste vaccin is een therapeutisch vaccin. Dat betekent dat het niet ontwikkeld is om de ziekte te vermijden (zoals dat wel het geval is voor andere vaccins tegen besmettelijke ziekten). Het doel is de afweermechanismen van de patiënten tegen hun eigen kankercellen stimuleren. Daarvoor maken de artsen gebruik van bij de patiënt weggenomen cellen, die ze in het labo aanpassen en vervolgens opnieuw injecteren bij de zieke. Deze aangepaste cellen zijn in staat om de kankercellen te herkennen en het afweersysteem te stimuleren om ze te vernietigen.
Tot op heden lijken patiënten het vaccin goed te verdragen zonder noemenswaardige neveneffecten. Nu is nog een evaluatie van de doeltreffendheid nodig.
De conclusies van deze klinische test zouden binnen enkele maanden gekend moeten zijn. Als ze positief uitvallen, zou de behandeling ook kunnen dienen voor patiënten met een minder gevorderd stadium van prostaatkanker, in het kader van een nieuw klinisch onderzoek.