- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierSelectief mutisme: angst om te praten
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is ADD en wat zijn de symptomen?
Veilig achter op de fiets
nieuws
Jaarlijks moeten er in Nederland gemiddeld 4000 kinderen tot en met 12 jaar oud naar de dokter na een spaakbeknelling. Dat betekent dagelijks meer dan 10 kinderen. Bij ruim een derde van de kinderen ging dat gepaard met een beenbreuk, bij nog eens een derde met een ernstige verstuiking.
Vooral kinderen tussen de 2 en 5 jaar zijn het slachtoffer.
• Alleen een fietszitje is niet veilig genoeg.
• Kinderen tot een jaar of 3 kunnen in een fietszitje aan het stuur. Vanaf 3 jaar is een zadeltje op de stang in combinatie met voetensteuntjes een prima oplossing. Plaats bij het voorwiel wel spaakafscherming. Een kind los op de stang meenemen is onveilig.
• Voor oudere kinderen is een rugleuning met voetensteunen, samen met goede spaakafscherming, voldoende.
Wat is goede spaakafscherming?
Spaakafscherming zorgt ervoor dat de voeten van uw kind niet tussen de spaken komen.
Goede spaakafscherming is een scherm van hard plastic dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd, of vlak bij het voorwiel als kinderen op een zadeltje op de fietsstang worden vervoerd. De schermen worden stevig bevestigd, met bouten en moeren.
Bij de nieuwste fietszitjes maakt spaakafscherming soms deel uit van het zitje. De voetensteuntjes zitten dan met een grote kunststof plaat aan het stoeltje vast.
Stevige fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goede spaakafscherming.
Onvoldoende bescherming
• Jasbeschermers bieden onvoldoende bescherming tegen spaakbeknelling. Ze zijn niet stevig genoeg om de voeten te beschermen en kinderen kunnen makkelijk door een jasbeschermer heen schoppen. Bovendien zitten jasbeschermers vaak niet stevig vast en niet op de juiste plek om de spaken ter hoogte van de voeten goed af te schermen.
• De meeste fietszitjes bieden geen bescherming tegen spaakbeknelling. Rondom de voetensteunen is geen of weinig bescherming tegen de spaken.
• Voetenriempjes bieden onvoldoende bescherming tegen spaakbeknelling. Uit onderzoek blijkt dat deze riempjes nauwelijks gebruikt worden. Vaak gaan de riempjes stuk en willen (oudere) kinderen niet vastzitten.
Meer info:
www.veiligheid.nl/veiligachterop
www.fietsersbond.nl/de-fiets/kinderen-mee#.U9_BYYWCjy8