Een open keuken: let op verbrandingsgevaar jonge kinderen
nieuws
De Belgische Brandwondenstichting waarschuwt tegen de risico’s van een open keuken voor jonge kinderen.
Jaarlijks worden in de 6 Belgische brandwondencentra 300 kinderen opgenomen met ernstige brandwonden; meer dan 200 kinderen zijn jonger dan 5 jaar. De meeste kinderen verbranden zich aan een hete vloeistof (warm water, thee, soep, koffie, ...). 2 op 5 van deze brandwonden worden veroorzaakt in de omgeving van de keuken. Ook de trend van de open keukens in de nieuwbouw heeft een invloed op het aantal brandwonden bij kleine kinderen.
Het gaat vaak om 2de en 3 de graad verbrandingen aan aangezicht, romp en bovenarmen, vaak met blijvende littekens tot gevolg voor de rest van hun leven.
10 tips om brandwonden bij kinderen in de keuken te voorkomen
1. Kleine kinderen horen niet thuis in de keuken, zeker niet tijdens het koken. Monteer een veiligheidshekje. Als u een open keuken heeft, kunt u afspraken met uw kind maken dat hij niet bij het fornuis, de kraan of de oven mag komen. Laat uw kind in een hoekje spelen, of laat hem iets doen wat hij op veilige afstand van het fornuis, de kraan of de oven kan uitvoeren.
2. Zet geen stoelen of andere opstapmogelijkheden in de keuken die een kind kan gebruiken om bij het fornuis of de warmwaterkraan te komen.
3. Leer uw kind van twee jaar of ouder hoe u met de kraan omgaat; eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij en bij het afsluiten precies andersom; eerst de warme kraan dichtdraaien, daarna de koude. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
Stel de temperatuur van de warmwaterinstallatie af op maximum 50° C.
Laat eventueel een kraan monteren met temperatuurbegrenzer. Deze begrenzer kan door een volwassene eenvoudig ingesteld worden, voor een kind is dit niet mogelijk.
4. Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het gasfornuis.
Draai de stelen van de pan naar de zijkant of naar achteren tijdens het koken.
Met een fornuisrekje voorkomt u dat pannen omvallen of dat uw kind pannen kan omtrekken van het fornuis. U kunt een fornuisrekje kopen bij babyspeciaalzaken, thuiszorgwinkels of doe-het-zelfzaken. Let op: het fornuisrekje kan warm worden.
5. Als de oven aanstaat, kan de buitenkant van de ovenruit erg heet worden. Een ovenruitbeschermer schermt de hete ruit af. Let op: de ovenruitbeschermer wordt wel warm.
6. Zet apparaten die heet kunnen worden achter op het aanrecht (waterverwarmer, koffieapparaat, frituurpan…), zodat uw kind er niet bij kan en het kan omtrekken.
Schenk het kokend water nooit uit in de buurt van kinderen. Leeg na gebruik de waterkoker.
7. Vul friteuse en fonduestel maar voor een derde. Zet ze nooit op de grond. Laat de frituurpan op een veilige plek afkoelen, daar waar een kind er niet bij kan.
8. Houd de snoeren van apparaten kort en en leg ze achter op het aanrecht zodat kinderen er niet bij kunnen.
9. Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser die brandwonden kan veroorzaken. Laat uw kind dus niet bij de vaatwasser wanneer deze aan staat of net klaar is. Wees er zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld voordat u de vaatwasser opent.
10. Leg geen tafelkleed maar wel aparte onderleggers op tafel.
www.brandwonden.be/
www.brandwonden.nl
www.veiligheid.nl/tips-en-advies/kindveilig-huis-keuken