Kinderen in de auto: zo lang mogelijk in autostoeltje tegen rijrichting

nieuws Ouders stappen te vroeg over van een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting in staat (groep 0+) op een kinderautostoeltje (groep 1) dat niet tegen de rijrichting in staat. Dat is niet veilig, blijkt uit onderzoek in Zweden. Ook grotere kinderen worden het beste tegen de rijrichting in vervoerd. Bij een aanrijding wordt het kind dan met zijn rug en hoofdje in het stoeltje gedrukt. De impact van een schok wordt dan verdeeld over de hele rug.
Belangrijk, want de nek van jonge kinderen is nog niet genoeg ontwikkeld om zo’n schok op te kunnen vangen. Wanneer een baby in de rijrichting meerijdt (dit wil zeggen in dezelfde richting als de bestuurder), zal zijn hoofd bij een frontale botsing hard naar voren geslingerd worden. Zijn weinig ontwikkelde nekspieren kunnen onmogelijk verhinderen dat het hoofd naar voren schokt. Dit kan dodelijk zijn of leiden tot verlamming.

Wacht dus zo lang mogelijk met overstappen van een babyautostoeltje op een kinderautostoeltje: tot de leeftijd van 2 à 3 jaar of 13 kg (of tot zijn hoofd boven de rand van het zitje uitsteekt) is het aangeraden kinderen te vervoeren tegen de rijrichting in. Dit geldt zowel voor zitjes die u voor- als achteraan plaatst.

Jonger dan één jaar:
Altijd een zitje tegen rijrichting.

Ouder dan één jaar:
Een zitje in rijrichting kan, maar het is beter om zo lang mogelijk een zitje tegen rijrichting te gebruiken.

Minder dan 13 kg:
Altijd een zitje tegen rijrichting

Meer dan 13 kg
Geen probleem voor zitje in rijrichting.

Kan uw kind zijn hoofd al rechthouden en rechtop zitten? Dit betekent nog niet dat u al kan overschakelen naar een zitje in de rijrichting.
Een kind is te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van de oren boven de rugleuning komt. Stap dan pas over op het volgende autostoeltje. Het is niet erg als de beentjes over de rand steken.

De zitjes voor gebruik tegen de rijrichting die momenteel in België worden verkocht, zijn gehomologeerd voor kinderen tot 13 kg, het gemiddelde gewicht van een kind van 2 jaar. Zitjes tegen de rijrichting in voor oudere kinderen zijn in ons land momenteel nog moeilijk te vinden.

Meer info:
Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) - www.bivv.be
Kind & Gezin -
www.kindengezin.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram