Vermijd skiongevallen
nieuws
Niettegenstaande de ongevallen met wintersporters de laatste vijf jaar met zowat 20% zijn gedaald (vb Zwitserland van 56.000 naar 45.000 ongevallen per jaar), houdt wintersporten toch nog steeds grote risico’s in, vooral tijdens de eerste twee dagen.
Dit wordt bevestigd in een tweejaarlijkse studie (november 2003) door het Oostenrijkse Instituut voor Sportwetenschappen ism het OSV (Österreichischen Skiverbandes).
De oorzaak van de meeste ongevallen tijdens de eerste dagen is voornamelijk terug te vinden in het niet oefenen en het niet voorbereiden van de spieren. Om optimaal van de skivakantie te kunnen genieten en reeds vanaf de eerste dag voluit te kunnen gaan, is een voorbereiding van de spieren noodzakelijk. Zondag en maandag zijn de dagen met de meeste ongevallen, met een uitloper naar dinsdag en woensdag. Zaterdag is voor de meesten een vertrek- of aankomstdag waardoor hier minder ongevallen genoteerd worden. Zowat 80% van de ongevallen gebeurt tussen 12 en 16 uur met een piek rond 15 uur.
Daarom wordt aangeraden om op voorhand regelmatig te oefenen op een skibaan met kunstsneeuw en je spieren thuis voor te bereiden met pre-ski oefeningen. Eens op de reisbestemming, rustig beginnen (niet meteen op de rode of zwarte piste), tijdig stoppen en tussendoor pauzes inlassen.
Veel ongevallen, zo bevestigt de Oostenrijkse studie, zijn rechtstreeks gerelateerd aan de sneeuwkwaliteit. De sneeuwkwaliteit op zich is geen oorzaak van meer of minder ongevallen, maar bepaalt wel de graad van de kwetsuur. De blessure is bij slechte sneeuw of ijs, ernstiger dan bij verse sneeuw.
De traditionele ski verdwijnt stilaan om plaats te maken voor de carvingski (korte, wendbaardere ski) of snowboard.
53% van de gekwetsten blijken mannen te zijn en 47% vrouwen (vrouwen skiën iets defensiever dan mannen). Het jongste slachtoffer was 3 jaar, de oudste 80 jaar, waaruit blijkt dat skiën een sport is voor alle leeftijden. Snowboarden is wel voornamelijk een jongerensport.
Man Vrouw
Carvingski
1. Kniegewricht 27% 53%
2. Schouder/rug 27% 11%
3. Arm 12% 8%
4. Onderbeen 7% 5%
5. Enkel 4% 6%
Snowboard
1. Arm 29% 32%
2. Schouder/rug 25% 19%
3. Kniegewricht 1 2% 20%
4. Enkel 14% 10%
5. Onderbeen 4% 2%
Uit de tabellen blijkt dat de knieën de zwakke plek zijn bij skiërs (normaal of carving), de armen bij snowboarders. Vrouwen hebben ook sneller knieblessures (zwakker kniegewricht) dan mannen. Mannen hebben dan weer meer problemen met bovenlichaam, schouders en armen. Bij kinderen tot 15 jaar, is het aantal hoofdletsels (ca 10%) nog vrij hoog, maar duidelijk verminderd omwille van het aanbevelen tot het dragen van een helm.
In de hoofdoorzaak van skiongevallen is de laatste vijf jaar geen verandering opgetreden. Als oorzaak nummer 1 blijft nog steeds de individuele valpartij (83%), daarna de botsingen tussen skiërs (11%). Vrouwen zijn in deze laatste categorie eerder slachtoffer dan veroorzaker.