Glow sticks: wat moet je doen als breeklichtjes openspringen?
dossier Glow sticks of breeklichtjes zijn erg populair op feestjes en evenementen. Het zijn lichtgevende, fluorescerende gadgets, die onder verschillende vormen verkocht worden: breekstaafjes, armbandjes, halsbandjes enz.
Lees ook: Let op: hulst en maretak zijn giftig
Zijn glow sticks gevaarlijk?
In de buisjes zitten twee vloeistoffen die gescheiden zijn door een glazen buisje. In het glazen buisje zit waterstofperoxide, de activerende stof. Rond het glazen buisje bevindt zich de andere vloeistof: een fluorescerende kleurstof in een ftalaatoplossing. Als je de glow stick buigt, breekt het glazen buisje binnenin en komen de twee vloeistoffen met elkaar in contact. Er volgt een chemische reactie die ervoor zorgt dat het armbandje licht gaat geven. Deze reactie wordt chemische luminescentie genoemd.
Breeklichtjes zijn meestal veilig als ze gebruikt worden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Problemen kunnen ontstaan wanneer ze openspringen bij het breken en er vloeistof in de ogen komt. Dit kan ernstige irritatie van de ogen geven. Kinderen steken ze vaak in de mond en bijten ze dan soms kapot. Dit kan een lichte irritatie van het mondslijmvlies geven.
De acute giftigheid van de vloeistof in glow sticks is gering. Paniek is dan ook niet nodig als een kind de vloeistof op de lippen of in de mond krijgt. Lippen en tong kunnen wel eventjes lichtgevend worden.
Lees ook: Een overzicht van de medische en niet-medische noodnummers
Wat moet je doen?
Het volstaat de lippen en de mond te spoelen met water of bij een klein kind te wassen met een nat washandje. Daarna geef je een glas water te drinken.
Als een persoon het product in de ogen krijgt, is het belangrijk de ogen, met opengesperde oogleden, te spoelen met lauw water en dit gedurende enkele minuten. Als er 2 uur na het spoelen pijn, zwelling of gezichtsvermindering blijft bestaan, moet het oog nagekeken worden door een oogarts.
Bij contact met de huid en de kleren, spoel je de huid schoon met water en zeep. Kleren, die met de vloeistof in contact kwamen, trek je het best uit.