Elektrostimulatie voorkomt doorligwonden bij dwarslaesie
nieuws
Door de bil- en hamstringspieren bij patiënten met een dwarslaesie te stimuleren, wordt decubitus of doorligwonden voorkomen.
Decubitus is een veel voorkomend probleem bij patiënten met een dwarslaesie.
Dit blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amserdam. Speciaal voor het onderzoek werden elektrostimulatiebroeken gemaakt in de VS. Deze broek heeft ingebouwde elektroden, die automatisch contact maken met de huid. Met deze broek zijn verscheidene vormen van spieractivatie van de bilspieren en de hamstrings getest bij rolstoelgebonden mensen met een dwarslaesie.
Bij alle deelnemers gaven beide vormen van zowel (alleen) de beide bilspieren alsook beide bilspieren en hamstrings een daling van de zitdruk. Activatie van zowel bilspieren als hamstrings was effectiever met 34,5 % ten opzichte van rust, terwijl activatie van alleen de bilspieren een drukverlaging gaf van 10,2 %.
Decubitus bij dwarslaesie
Decubitus is een veel voorkomende complicatie bij patiënten met een dwarslaesie. Naar schatting zou 85% van de mensen met een dwarslaesie gedurende het leven decubitus krijgen. Rolstoelgebruikers zoals mensen met een dwarslaesie hebben een verhoogd risico op het krijgen van zo’n wond omdat ze voortdurend zitten, en niet in staat zijn om (even) op te staan of een stuk te lopen. Decubitus ontstaat meestal in het weefsel op benige uitsteeksels zoals de tubera ischiadica (zitbeenknobbels), de trochanters van de femurs, of het sacrum.
Elektrostimulatie
Elektrische stimulatie (ES) kan verlamde spieren activeren, als het ware de functie van het centrale zenuwstelsel over nemen en zo een actieve methode zijn om deze wonden te voorkomen. Deze spiercontracties kunnen uiteraard gegeven worden naast (dus aanvullend op) andere (passieve) preventieve maatregelen om decubitus te voorkomen.
Klik hier voor een samenvatting van het onderzoek.