Wat doen bij een snijwonde?

nieuws De ernst van een snijwond hangt af van de diepte, vorm en lengte van de snee, de aard van de bloeding (aderlijk en/of slagaderlijk), de mate van vervuiling en de druk waarmee de huid er mee in aanraking komt (stoten). Diepe snijwonden (veroorzaakt door lange, dunne, scherpe objecten zoals spijkers of een mes) kunnen verraderlijk zijn, omdat de wond vaak aan de oppervlakte klein is, terwijl er wel ernstige schade aan onderliggende weefsels kan zijn.

Bij een juiste behandeling zijn de meeste snijwonden binnen enkele dagen grotendeels genezen. Over het algemeen geldt dat hoe gladder de wondranden zijn, hoe sneller en mooier de snijwond geneest. Als de wonde niet ernstig en niet diep is, kan je ze zelf verzorgen.

Lees ook: Hoe moet je een wonde ontsmetten?

Reinigen
• Spoel een snijwond bij voorkeur uit met schoon water en evt. zeep. Laat de wond even doorbloeden, zo reinigt ze zichzelf.
• Druk bij grote of diepe snijwonden de wondspleet zonder veel kracht dicht tot de bloeding stopt. Blijft de wonde bloeden, breng dan met een gaaskompres, watten (voor drukverdeling) en een windsel (om te fixeren) een drukverband aan. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts, houd het getroffen lichaamsdeel intussen zo veel mogelijk omhoog en blijf met één hand de wond dichtdrukken.

Desinfecteren

• Bij diepere snijwonden is de kans op infecties groter. Om die te voorkomen moet je de snijwonde en de directe omgeving desinfecteren met een ontsmettingsmiddel, b.v. met Isobetadine® 

Afdekken
• Plak de snijwond af met een zogenaamd 'zwaluwstaartje' en zorg dat het verband de hele wond, inclusief de wondranden, afdekt. Zo neemt de pijn af, geneest de snijwond sneller en is de kans op littekenvorming het kleinst. Kleef de pleister aan één zijde van de wonde vast. Draai het andere uiteinde van de pleister volledig rond. Trek lichtjes aan dit uiteinde zodat de wonde gesloten wordt, voor je het vastkleeft.
• Dek de wonde eventueel af met een steriel gaasje en zet dit vast met een hechtpleister.
• Kleine snijwondjes kunnen ook met een gewone pleister worden afgeplakt. Kies in dat geval wel een pleister die de wonde volledig bedekt.

Wanneer naar de arts?
Als je twijfelt, kan je best een arts raadplegen voor de zekerheid.
• Een diepe of grote snijwonde, of wonden met loshangende huidflappen, laat je sowieso best door een arts verzorgen, omdat hierbij vaak hechtingen nodig zijn. Een grote wonde die niet goed verzorgd wordt, kan nadien een lelijk litteken nalaten.
• Snijwonden waarbij glassplinters in de huid zitten, moeten ook door een arts bekeken worden. Door hun vorm dringen de splinters immers steeds dieper in de huid.
• Ook met een diepe verwonding door bijvoorbeeld een spijker of een vishaak ga je best langs.
• Blijft de wonde ernstig bloeden? Dan is medische hulp vereist.
• Wonden met rode randen die op een ontsteking wijzen en wonden waaruit etter komt, of wanneer de streek rond de wonde gevoelloos lijkt te worden of wanneer er een verdoofd gevoel lijkt te ontstaan, moeten ook bekeken worden door een arts.
• In geval van een bijtwonde, zowel van dierlijke als van menselijke oorsprong, ga je ook best op consulatie.
• De plaats van de wonde is eveneens belangrijk. Wonden in het aangezicht kunnen spectaculair bloeden, maar doorgaans is dit niet gevaarlijk. Omwille van de kans op littekens ga je met een wonde in het aangezicht toch best naar een arts.

Kijk na of je ingeënt bent tegen tetanus (klem). Deze inenting moet om de 10 jaar worden hernieuwd.

Lees ook: Vijf vragen over wondverzorging


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram