- nieuwsIs vogelgriep gevaarlijk voor mensen?
- dossierMoeten we ons zorgen maken over het dodelijke Nipah-virus?
- dossierVlierbloesemsiroop maken: remedie tegen virussen en luchtwegaandoeningen
- dossierParvovirus B19 (vijfde kinderziekte) vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
Uitbraak marburgvirus: moeten we ons zorgen maken?
nieuws
In Rwanda is het besmettelijke marburgvirus opgedoken. Het virus is heel dodelijk en het ziektebeeld begint heel abrupt. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft middelen beschikbaar gesteld om verdere verspreiding te voorkomen.
Het is niet de eerste keer dat het gevaarlijke marburgvirus uitbreekt. Moeten we ons zorgen maken?
Wat is het marburgvirus?
Het marburgvirus vertoont grote gelijkenissen met ebola. Het heeft eveneens een incubatietijd van twee dagen tot drie weken en een dodelijkheidsgraad van 24 tot maar liefst 88 procent. Meestal sterft een slachtoffer ongeveer acht tot negen dagen nadat de symptomen voor het eerst zijn opgetreden.
Lees ook: Kan ebola ook in België opduiken?
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van het marburgvirus treden vaak vrij abrupt op en worden steeds ernstiger. Net zoals bij het ebolavirus geeft de marburgvariant hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ook kan je last krijgen van buikpijn en misselijkheid. In een later stadium vallen de organen uit en zijn bloedingen mogelijk, bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal, maar ook uit oren, neus en mond.
Lees ook: Polio in opmars: moeten we ons zorgen maken?
Preventie en behandeling
Een behandeling of vaccin is er niet. Wel kunnen de overlevingskansen vergroot worden door patiënten al in een vroeg stadium te ondersteunen, onder andere door symptoombestrijding, bloedtransfusie en een infuus.
Lees ook: Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest