Visconsumptie en vroeggeboorte
nieuws
Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap geregeld vis eten hebben minder kans op een vroeggeboorte dan vrouwen die geen of nauwelijks vis eten. Ook hebben hun kinderen gemiddeld een hoger geboortegewicht. Dat blijkt uit een Deense studie bij meer dan 8700 zwangere vrouwen.
Diegenen die zegden nooit vis te eten, bleken drie keer meer voortijdig te bevallen dan de vrouwen die wel vis aten. Maar er werd geen directe relatie vastgesteld tussen de hoeveelheid en de frequentie en het geboortetijdstip en geboortegewicht. Meer vis betekent dus niet noodzakelijk minder risico.
Volgens de onderzoekers heeft dat waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van Omega-3 vetzuren in vis.
Anderzijds waarschuwen ze wel tegen een overdreven visconsumptie omdat vooral vette vis ook allerlei schadelijke stoffen kan bevatten, zoals zware metalen die negatief kunnen zijn voor de foetus.
Bron: British Medical Journal 23 feb 2002.
Lees ook: Vroeggeboorte of prematuriteit